Cultura catalana, de Nova York a Moscou

  • Francesc Torres exposa al International Centre of Photography de NY, i una retrospectiva sobre Dalí es pot veure al Museu Puixkin de Belles Arts de Moscou

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.09.2011 - 17:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les exposicions destacades que serviran per commemorar el desè aniversari de l’11-S a Nova York serà ‘Memòria fragmentada. 11-S NY. Artefactes a l’Hangar 17‘, de l’artista Francesc Torres, amb fotografies de les restes físiques dels atemptats, que es mostrarà al International Centre of Photography de la metròpolis. S’inaugurarà el 9 de setembre. L’Institut Ramon Llull ho ha aprofitat per construir al voltant d’aquest esdeveniment la segona edició del ‘Catalan Days‘ a NY, amb la participació d’Antoni Muntadas, Joan Pons, Jordi Savall, la Capella de Ministrers i una col·lectiva d’artistes balears. Mentrestant, a l’altra banda del planeta, aquest cap de setmana s’ha inaugurat l’exposició ‘Salvador Dalí: a retrospective‘ al Museu Puixkin de Belles Arts de Moscou.

Francesc Torres, l’endemà de l’11-S

‘Memòria fragmentada. 11-S NY. Artefactes a l’Hangar 17’ aplega un conjunt de fotografies que Francesc Torres va aconseguir realitzar a l’Hangar 17 de l’aeroport JF Kennedy de Nova York, on es guarden les restes físiques dels atemptats. Explica l’artista: ‘Hi haurà un memorial nacional i un museu de l’11 de setembre, però l’excepcionalitat i l’aspecte temporal de l’Hangar 17 li confereixen una singularitat i un poder visual i emocional molt difícil de superar. Paradoxalment, és un lloc tancat als visitants. Poques persones en coneixen l’existència. Després d’un llarg procés hi he aconseguit l’accés i el permís per a fotografiar-ne el contingut.’

El treball fotogràfic de Francesc Torres és l’aportació principal d’una gran mostra de fotografies i vídeos que sota el títol ‘Remembering 9/11’  exposarà l’Internationa Center of Fotography de Nova York i que es podrà veure fins el 8 de gener del 2012. Però el projecte de ‘Memòria fragmentada. 11-S NY. Artefactes a l’Hangar 17’ va més enllà i Francesc Torres l’ha concebut perquè es pugui veure simultàniment a Barcelona (a partir del 9 de setembre al CCCB), Londres i Madrid.

La importància de la mostra de Francesc Torres a Nova York ha fet que l’Institut Ramon Llull faci girar al seu voltant un programa de cultura catalana a la ciutat, que suposarà la segona edició dels ‘Catalan Days’, que es van celebrar en una primera edició el 2009. Es mostraran els treballs de fotografia i vídeo d’Antoni Muntadas, ‘MUNTADAS: INFORMATION>>SPACE>>CONTROL’ al Bronx Museum a partir del 29 de setembre; una mostra col•lectiva d’artistes balears que acollirà la Gabarron Foundation; els concerts de Jordi Savall i del baríton Joan Pons, i la Capella de Ministrers que presentarà ‘Els viatges de Tirant lo Blanch’.

Dalí a Moscou

El museu Puixkin de Belles Arts acull l’exposició ‘Salvador Dalí: a retrospective’ fins el 13 de novembre. Es mostren vint-i-cinc olis, vint aquerel·les, setanta dibuixos i fotografies de totes les èpoques de l’artista. És l’exposició més important fins ara d’obra original de Dalí que es mostra a Rússia, segons ha explicat la Fundació Gala-Salvador Dalí a través d’un comunicat.

Segons la Fundació, ‘la directora del museu Puixkin, Irina Antonova i els comissaris de la mostra, Montse Aguer, directora del Centre d’Estudis de la Fundació Dalí, i Alexei Petujov, conservador del museu rus, coincideixen en què aquesta mostra aportarà nous elements per aprofundir en el coneixement de la producció daliniana a un públic que ha mostrat un gran interès per l’artista i la seva musa Gala, nascuda a Kazan. El dissenyador del projecte expositiu és el reputat pintor rus Boris Messerer, escenògraf del teatre Bolxoi.

El comunicat també explica que més enllà de l’activitat de divulgar l’obra de Dalí arreu del món, aquest projecte s’emmarca dins d’una àmplia estratègia d’apropament al públic rus. L’exposició en el Museu Puixkin culmina un procés iniciat l’any 2000 per la Fundació Dalí de captació de visitants russos al Triangle Dalinià. Avui el turisme rus s’ha convertit en el tercer grup més improtant de visitants als museus de la Fundació Dalí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any