Gabriel Bibiloni: ‘Sempre hi ha algú que inventa les paraules, que les crea’

  • L’entrevistem per saber què són els neologismes, com es formen i transmeten

VilaWeb
Redacció
05.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’on surten les paraules que fem servir cada dia per comunicar-nos? Qui les forma? Un neologisme és una paraula que ha entrat de nou a la llengua. Pot provenir d’un manlleu d’una altra llengua o es pot formar per derivació, composició o encreuament. Com es capté el català en la formació de paraules noves? En quina situació es troba?

En parlem amb el lingüista i doctor en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, Gabriel Bibiloni, que va fer un curs sobre neologismes a la Universitat Catalana d’Estiu (vídeo).

 

Gabriel Bibiloni és doctor en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, que va obtenir amb la tesi ‘La llengua dels mallorquins. Anàlisi sociolingüística’ (1983). És professor de la Universitat de les Illes Balears i participa, des de sempre, en activitats de promoció de la llengua. Ha escrit força llibres sobre llengua, cultura, societat i país, com ‘Fer una llengua és fer una nació‘ o ‘La llengua catalana a Mallorca. Propostes per a l’ús públic‘.

La seva recerca s’ha centrat, particularment, en la teoria i la planificació de l’estàndard, en les interferències lingüístiques i en l’anàlisi de la situació sociològica del català.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any