El TSJC dóna dos mesos a la Generalitat perquè el castellà sigui llengua vehicular a l’escola al Principat

  • La plataforma Somescola.cat denuncia la persecució del model lingüístic escolar

VilaWeb
Redacció
02.09.2011 - 15:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l’escola, aplicant així la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS). Ensenyament no ha volgut valorar la interlocutòria, que estableix que la Generalitat haurà d’informar de les mesures preses per donar compliment a la sentència del TS i només ha dit que estudia el text. 

La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut considera el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament juntament amb el castellà. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó.

En el seu escrit, el TSJC explica que els pares que van guanyar la sentència del Suprem van demanar-li l’execució de la sentència. Per això, va demanar a la conselleria que donés explicacions sobre les mesures preses després de la sentència del TS. La Generalitat va aportar dades estadístiques i va concloure que per garantir l’exigència legal del ple domini de les dues llengües cooficials en finalitzar l’ensenyament obligatori, calia continuar amb el model d’immersió lingüística en català.

El TSJC en la seva interlocutòria qualifica com a insuficients aquestes explicacions per considerar que es compleix la sentència del Suprem, i recorda que l’alt tribunal espanyol establia que el castellà havia de ser llengua vehicular, amb una proporció que podia establir el departament, però que no podia deixar-lo com una assignatura més.

El Departament d’Ensenyament ha refusat fins el moment fer cap valoració de la interlocutòria i no ha especificat si presentarà o no recurs en contra. Segons han explicat fonts de la conselleria, el Departament estudia el contingut del text.

La plataforma Somescola.cat refusa la interlocutòria del TSJC i lamenta que ‘la justícia continuï avalant i donant cobertura a la persecució que un reduit nombre d’individus du a terme contra el model lingüístic escolar al nostre país’. En aquest sentit, Somescola.cat denuncia ‘l’actitud antidemocràtica i de manca de respecte d’aquest grup minoritari respecte el consens assolit per les grans majories socials en matèria de política lingüística’.

Somescola.cat espera que el govern català no faci ni un pas enrera en la defensa del català com a llengua vehicular a l’escola i li demana que no cedeixi a la pressió política i judicial espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any