Es mor Josep Grau i Garriga, renovador internacional de l’art del tapís

  • Tenia 82 anys i vivia al poble francès de Saint Mathurin sur Loire, prop d'Angers · Fou director de l'Escola Catalana del Tapís

VilaWeb
Redacció
29.08.2011 - 17:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’artista Josep Grau i Garriga s’ha mort avui després d’haver estat ingressat fa quatre dies a l’Hospital d’Angers per un ictus hemorràgic. Grau fou el més destacat renovador de l’art del tapís a nivell internacional després d’haver-ne après la tècnica a França. Grau va nèixer a Sant Cugat del Vallès el 1929 i sempre va mantenir el vincle amb la seva ciutat natal, que aquest setembre inaugura una exposició de l’artista.

A més del tapís, Josep Grau va cultivar la pintura, el dibuix, el gravat, la pintura mural i l’escultura. Fou durant l’exili posterior a la Guerra del 1936 que va descobrir la seva vocació artística. Va renovar l’art del tapís des de la fàbrica Casa Aymat de Sant Cugat a partir del 1956. Va exposar les seves obres arreu del món i fou a la II Biennal Internacional de Tapisseria Moderna de Lausana (Suïssa) on va obtenir el reconeixement internacional. Va viure als Estats Units, Mèxic i al Canadà abans de tornar a Catalunya fins que els anys noranta del segle passat es va instal·lar definitivament al poble francès de Saint Mathurin sur Loire, prop d’Angers (França).

De la seva etapa de maduresa destaca la retrospectiva que el Palau Robert de Barcelona li va dedicar el 1988 i l’homenatge que li va dedicar Sant Cugat el 2004 amb la declaració de ‘L’any Grau Garriga’, amb una doble exposició de l’obra més recent i de l’obra dels orígens artístics. Precisament, un tapís seu es va instal·lar al nou ajuntament de Sant Cugat el 2007 i es pot contemplar al vestíbul.

La galeria d’art Canals de Sant Cugat del Vallès inaugura dijous vinent la temporada amb una exposició sobre Grau amb dibuixos, pintures i tapissos d’entre 1970 i 2005. També es pot visitar l’obra tèxtil de l’artista al Museu del Tapís Contemporani del municipi vallesà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any