Els Tres de Gràcia i Josep Mayoral

  • El periodista recorda que Mayoral fou absolt per falta d'indicis i que 's'ha guanyat a pols el seu lloc a Gràcia, a la memòria col·lectiva i a la lluita pels drets civils als Països Catalans'

VilaWeb
Redacció
26.08.2011 - 13:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La passada Festa Major de Gràcia va tenyir-se de dol i dolor rere la mort sobtada en accident de trànsit de Josep Mayoral, jove activament compromès amb la Festa Major alternativa, els moviments socials i l’esquerra independentista.

Malauradament, hemeroteca absurda sovint, alguns mitjans van reproduir que en Josep pertanyia als Tres de Gràcia (com si es tractés d’un escamot armat) i que havia estat jutjat a l’Audiència Nacional per la crema de caixers automàtics. La brevetat d’un detall fals convidava obertament a l’equívoc i la confusió. Els Tres de Gràcia no van ser mai un grup il·legal. Va ser el sobrenom solidari que el 2002, i prenent l’exemple irlandès dels Quatre de Guilford, van rebre tres joves graciencs detinguts sense proves, maltractats a comissaria i injustament acusats durant quatre anys d’un fals delicte de terrorisme.

Josep Mayoral mai no va ser jutjat ni condemnat. Tot el contrari. La mateixa Audiència Nacional, a petició expressa de la fiscalia del tribunal especial, va arxivar la causa el 2006, no ja per falta de proves sinó per falta d’indicis. Absolt del tot rere un procés inquisitorial i kafkià, a Josep se’l recorda a la Vila precisament per aquest motiu: per haver estat una víctima, una més, de l’obsessió repressiva de García-Valdecasas i els muntatges del PP contra la mínima espurna de dissidència. Abans, el 2005, més de 3.000 veïns i veïnes de Gràcia s’havien autoinculpat davant l’Audiència Nacional per a córrer la mateixa sort que en Josep si calgués: aquesta si és la seva història. I per això l’estès dol compartit durant la Festa Major.

Amb un darrer detall valuós. El 2009, l’inspector de la policia espanyola que va ordir l’operació fou empresonat per corrupció policíaca, acusat d’associació il·lícita i proxenetisme. La història posa cadascú al seu lloc. I en Josep té el seu, guanyat a pols contra els temps de tanta infàmia, a la Vila de Gràcia, a la memòria col·lectiva i a la lluita pels drets civils als Països Catalans. En base a hores de solidaritat i amistat, lluita social i un compromís juvenil antifeixista inoblidable. Seguim, seguirem. Amb tu. Gràcies, Josep.

David Fernández, per les Comissions de Festa Major de Sant Pere Màrtir, Raspall, Progrés i Ros de Olano, en nom de familiars i amics. Vila de Gràcia (Barcelona).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any