ICV i PNB pressionen el PSC perquè forci un referèndum

  • Els diputats i senadors socialistes tenen clau per a blocar la reforma constitucional i obligar les corts a convocar una consulta · La Generalitat exigeix el sostre de dèficit de Catalunya es decideixi al parlament

VilaWeb
Redacció
25.08.2011 - 12:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iniciativa i el PNB han demanat avui als diputats i senadors del PSC que s’afegeixin a un front comú de catalans i bascos per a blocar la reforma de la constitució que promouen PP i PSOE i forçar la convocatòria d’un referèndum vinculant per a validar-la. El cas és que els diputats del PSC, i especialment els senadors, que formen part de l’Entesa Catalana de Progrés juntament amb els d’Esquerra i d’ICV, del  tenen la clau de tot plegat.

La reforma de la constitució necessita el suport de tres cinquenes parts dels escons del congrés i del senat. PP i PSOE en sumen, plegats, 321 (d’un total de 350) al congrés. Al senat la proporció és semblant (226 de 260). Ara, encara que la mesura fos aprovada per totes dues cambres, si el 10% dels diputats (35 en el cas del congrés, 26 en el senat) demanés de blocar la reforma, caldria dissoldre les corts i convocar un referèndum.

Per tant, si 26 senadors demanessin el referèndum, s’hauria de fer. I els quinze senadors de l’Entesa Catalana de Progrés (deu del PSC, quatre d’Esquerra i un d’Iniciativa), els vuit de CiU i els quatre del grup PNB-BNG serien suficients. Però per això caldria que els deu senadors del PSC votessin de manera diferent que no els del PSOE, tradicionalment difícil. Però cal tenir en compte que al senat, com que els del PSC formen part del grup d’Entesa, tenen, en teoria, llibertat de vot. A aquests senadors, s’hi podrien sumar també els dos independents de les Illes que representen Menorca i Eivissa. El representant de Menorca és part d’una coalició del PSM, Esquerra Unida i el PSOE; i el d’Eivissa, d’una coalició del PSOE amb nacionalistes i verds d’Eivissa i Formentera.

PSOE i PP han d’enllestir avui la proposta

Avui és l’últim dia perquè el PSOE i el PP enllesteixin la reforma de la constitució. Demà hi ha previst que la presentin a les corts espanyoles i que dijous es voti.

La posició del PSC, dilluns

Alguns dirigents del PSC, com Joaquim Nadal, no acaben de veure bé la reforma, i no pas per qüestions relacionades amb l’autonomia. I a les files del PSC i del PSOE hi ha moltes veus que consideren la proposta massa liberal i limitadora de la capacitat de maniobra de l’estat. A més, la demanda social d’un referèndum ha inquietat els socialistes, que tenen les eleccions a la vista. Justament dilluns el PSC es reunirà en executiva per a decidir una posició sobre aquesta qüestió, amb vista a la votació que es farà previsiblement dijous tant al senat com al congrés.

Iniciativa demana coherència a CiU

El secretari general d’Iniciativa, Joan Herrera, que ha qualificat la reforma de la constitució de ‘cop d’estat financer’ i d’atac a la democràcia’, també ha estès la demanda als diputats i senadors CiU, que de fet no han pres cap decisió ferma sobre la posició. Els ha demanat que sigui coherents amb les primeres declaracions del portaveu del govern, Francesc Homs, i amb les de Jordi Pujol, que van alertar de les conseqüències negatives de la reforma per a l’autogovern i la capacitat operativa de Catalunya.

El PNB preparar una iniciativa per incloure el dret de decidir a la reforma de la constitució

El PNB, que ha fet una petició clara als socialistes catalans perquè s’oposin a la reforma, ha dit que en cas que la reforma tiri endavant, el seu grup ja treballa per introduir a la reforma una esmena perquè s’inclogui a la constitució el dret de decidir dels pobles. Puig, per la seva banda, ha refusat aquesta opció perquè, ha dit, el dret de decidir ‘no vindrà a través de la constitució ni de cap argúcia legal, sinó a partir d’una presa de consciència col·lectiva’.

La Generalitat exigeix que sigui el parlament qui fixi el sostre de dèficit

Avui també n’ha parlat el conseller d’Interior català, Felip Puig, que ha reiterat el que van expressar ahir la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, i el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. Tots tres demanen que sigui el Parlament de Catalunya qui fixi un sostre de dèficit. Puig, però, ha anat una mica més enllà i ha apostat perquè hi hagi una ‘resposta política’ clara des de Catalunya si la reforma limita l’autogovern.   

El govern balear, favorable, i el valencià, prudent

Qui sí que s’ha declarat favorable a la reforma és el govern balear, per qui la proposta espanyola dóna la raó a la política econòmica balear, basada a ‘ajustar les despeses als ingressos’. I la Generalitat Valenciana, més prudent, va evitar de parlar de la qüestió, i es va limitar a repetir les paraules de Mariano Rajoy, que abona la proposta. La portaveu del Consell, Lola Johnson, va dir que caldria demanar què en pensava, de la mesura, al candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba -que fa dos anys va burlar-se d’una proposta del PP gairebé idèntica.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any