Els sindicats s’oposen a la reforma laboral del govern espanyol

  • El consell de ministres vol aprovar-la divendres · Per Intersindical Valenciana, UGT i CC OO fomenta la precarietat dels joves

VilaWeb
Redacció
25.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres compta aprovar divendres, entre més coses, una nova reforma laboral que permet d’encadenar els contractes temporals i d’allargar fins als trenta anys els contractes laborals de formació. Els sindicats s’hi oposen perquè entenen que fomenta la precarietat laboral dels joves.

Segons La Vanguardia, Público i el País, que diuen que l’han llegit, aquest reial decret suspèn durant dos anys l’article 15.5 de l’estatut dels Treballadors que limita a vint-i-quatre mesos l’encadenament dels contractes temporals. A més, estableix un nou contracte de formació, d’un màxim de tres anys, per als menors de trenta anys, que no hauria de superar ni les quaranta hores setmanals. 

La pretensió és de facilitar l’accés al mercat laboral d’un milió de joves, però els sindicats, basant-se en aquestes informacions periodístiques, ja s’han manifestat rotundament a la contra, perquè hi veuen una precarització laboral.

Per Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana, aquests canvis beneficien les empreses i són una resposta a les consignes dels especuladors financers, no pas els joves, que es troben amb un mercat laboral cada vegada més precari. 

En opinió del secretari de política sindical d’UGT, Camil Ros, aquesta mesura és una barbaritat perquè fomentarà la picaresca i la mala pràctica empresarial i s’assembla massa a l’economia submergida. A més, allargar l’edat del contracte de formació és condemnar els joves a cobrar el sou mínim interprofessional fins als trenta anys.

Acció Jove-Joves de CC OO recorda en un comunicat que més del 90% de la nova contractació juvenil ja és temporal i que ni la bonificació del contracte de formació ni el foment de pràctiques han millorar la inserció laboral dels joves.

Segons els diaris susdits, el decret també preveu que les empreses que contractin joves abans del 31 desembre de 2013 segons aquesta nova modalitat, tindran reduccions de les quotes empresarials del 100%, si la plantilla és inferior a dos-cents cinquanta individus, o del 75% si la plantilla iguala o supera aquesta xifra. A més, si al final del període de formació, el jove passa a la plantilla amb un contracte indefinit, l’empresa tindrà dret a una reducció de la quota empresarial a la Seguretat Social de 1.500 euros l’any durant tres exercicis; en el cas d’una dona, la reducció serà de 300 euros més, és a dir, 1.800 cada any.

El decret també prorroga l’ajuda de 400 euros als sense-feina mancats d’ingressos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any