Shirin Ebadi diu que Europa és la primera causant de la corrupció al tercer món

  • La Nobel de la Pau ha participat avui en una conferència al festival Rototom Sunsplash de Benicàssim

VilaWeb
Redacció
24.08.2011 - 18:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La premi Nobel de la Pau el 2003, Shirin Ebadi, ha dit que ‘Europa és la primera causant de la dictadura i la corrupció als països del tercer món per permetre, entre més, que els dictadors ingressin els seus diners en comptes bancaris europeus’. Ebadi ha participat avui en una conferència en el marc del festival Rototom Sunsplash, a Benicàssim. ‘És a mans dels estats desenvolupats fer tot el possible per reduir els dictadors del món’, i per això ha instat els governs europeus a ‘no permetre que ingressin el seus diners bruts a Europa o que construeixin els seus palaus en les millors zones dels seus estats’, ha afirmat.

Ebadi també creu que per posar fi a la corrupció, que és ‘un dels grans reptes de la societat actual’, cal fer com el moviment 15M. En aquest sentit, ha explicat que el paper dels ciutadans demòcrates no és només d’exercir el dret de vot ‘sinó de fer veure a governs i polítics’ que són vigilats constantment per la gent per constatar que són dignes del seu vot.

Símbol de la lluita pels drets de les dones i els nens a tot el món, l’advocada iraní ha animat els assistents al fòrum a lluitar pel benestar, la calma i la tranquil·litat de la societat. Conceptes que, per Ebadi, suposen la pau del segle XXI, un pau que no s’ha aconseguit encara perquè ‘hi ha persones que són empresonades per les seves creences religioses, persones que moren per no tenir accés a l’aigua potable i persones que perden casa seva per no poder pagar una hipoteca’.

La conferència d’Ebadi també ha servit per reflexionar sobre la discriminació de les dones, que ha recordat que continua existint ‘en tota les societat, si bé en cadascuna es reflecteix d’una manera diferent’. La premi Nobel de la Pau ha dit que ‘vivim en una societat patriarcal, en què no es creu en la igualtat dels éssers humans’, tot i que pensa que la clau per canviar aquest sistema ‘és en les dones’, que han d’educar els fills en els valors de la ‘igualtat i el respecte’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any