ERC, ICV, Compromís, PSM i SI, en contra

  • Crítiques generalitzades per una reforma vista com una retallada a l'autogovern

VilaWeb
Redacció
24.08.2011 - 12:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A banda del PP, que ja ha dit que votarà a favor de la proposta, dels socialistes, que amb matisos també hi donen suport, i de CiU, diposada a votar-hi a favor, la resta de partits del país s’hi han mostrat en contra. El diputat d’Esquerra al congrés, Joan Tardà, es va oposar frontalment a la proposta i va recordar ahir que el dèficit no venia pas de les comunitats autònomes, que solament n’han acumulat un 17%, sinó de l’administració espanyola, que n’ha acumulat un 75%, del total de l’estat. També va dir que l’entesa del PSOE i del PP ja feia tremolar catalans i bascos. I Oriol Junqueras, candidat a presidir el partit, opugna l’acord entre PSOE i PP i ja ha manifestat la seva oposició a tota proposta que limiti l’autogovern i la capacitat financera i política de Catalunya. De fet, creu que això demostra que la independència és ‘l’única garantia política’.

ICV, així com EUPV, també és del tot contrària a la proposta. En paraules de la diputada Núria Buenaventura, la modificació s’ha fet ‘expressament, gairebé de nit i a l’agost’. Segons ella, si es reformava la constitució, caldria canviar-ne molts articles. I el diputat d’ICV al parlament, Jaume Bosch, lamenta que en la proposta de reforma no es proposi d’avançar cap a un estat federal i diu que ICV s’oposarà ‘amb totes les forces’ a tot intent centralitzador.

‘És una trampa pactada amb el PP; l’única cosa que els interessa és retallar l’autonomia financera de les comunitats’, diu a VilaWeb el portaveu de Compromís, Enric Morera, que recorda que el dèficit de l’estat ‘es troba en el govern central, en una proporció de 8 a 10’. Per tant, Morera entén que ‘qui s’hauria d’estrènyer la corretja és el govern central, que és deficitari, en part, per culpa d’una política improductiva i populista’. De passada, demana un pacte fiscal, acusa el govern espanyol de ser responsable del dèficit i, alhora, ‘d’ofegar les autonomies amb un sistema de finançament espoliador i sense que hi haja una llei de finançament de les corporacions locals’.

El PSM-IV-Entesa, per la seva banda, va reconèixer que l’anunci els va agafar per sorpresa i que és ‘difícil d’entendre’ que ara hi hagi consens per a reformar la constitució, després de trenta anys. Però, posats a reformar-la, proposen que s’hi incorpori també un límit de l’aportació de les comunitats autònomes a l’estat, com a Alemanya, on els ‘lands’ no poden transferir més del 4% del PIB al govern federal, perquè superar aquest llindar seria empobrir els territoris.

Per la seva banda, Solidaritat per la Independència (SI) considera que la reforma de la constitució per limitar el dèficit és la tomba del pacte fiscal. Diu que ‘la reforma respon no només a les exigències d’Europa sinó també a la voluntat d’esgrimir la limitació del dèficit per impedir el retorn de recursos a Catalunya i el pacte fiscal que vol impulsar CiU i que recolzen altres partits catalans’. SI alerta  que retallar les capacitats financeres pot ser el principi d’un procés de retallada de les competències d’autogovern i considera que l’única via que li queda a Catalunya per preservar els seus drets i els seus diners és la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any