Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  24.08.2011  06:00

Ramon Tremosa: 'Els països avançats diuen que s'ha acabat la barra lliure'

Defensa la reforma constitucional, bo i discrepant del discurs nacionalista espanyol

Men?ame
 

Aquesta reforma és una imposició d'Europa que cal seguir. Abans de tirar endavant la integració fiscal --per exemple emetent eurobons o tenint un ministre europeu de finances-- cal que hi hagi convergència fiscal.

Per això els països del sud, els PIGS, s'han de posar les piles. Abans de poder reforçar la moneda única, amb més integració fiscal, cal que cada constitució prohibeixi dèficits públics excessius.

És una exigència nòrdica i d'Alemanya que reclama als països del sud que no pot tornar a passar que acumulin tant de deute. Els països avançats han dit que s'ha acabat la barra lliure.

El PP i PSOE han fet una demostració de la unitat nacional espanyola, que estarien disposats a repetir per aturar propostes futures dels catalans. Aquesta rapidesa d'actuació els va bé per a demostrar que a partir d'ara el pacte entre ells serà fàcil per a blindar qüestions com l'agència tributària única o el sistema d'aeroports centralitzat.

Les autonomies gasten molt, naturalment: gestionen les competències de sanitat i de seguretat social, competències bàsiques de l'estat del benestar que requereixen molta inversió. No pot ser que el govern espanyol digui que la culpa és de les autonomies, si és ell l'encarregat de recaptar tots els impostos i després els tanca l'aixeta.

Com a persona liberal de mercat amb sensibilitat social crec que el pressupost públic ha de ser sostenible. És de país avançat procurar no estirar més el braç que la màniga. Europa ha collat i l'estat espanyol ha de respondre amb rapidesa. Ara, també és cert que el discurs que fan, sobre la unitat nacional espanyola i de culpar les autonomies, no és nou, i no m'agrada.

Ramon Tremosa, economista i eurodiputat de CiU

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)