Anna Hazare, l’activista anti-corrupció que mou masses a l’Índia

  • El govern ha hagut d'alliberar Anna Hazare a causa de la pressió social

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’activista Anna Hazare (twitter) ha sortit de la presó on ha estat reclòs tres dies, victorejat per milers de seguidors. La pressió social ha aconseguit que pugui continuar, només durant quinze dies, amb el dejuni que du a terme en un parc públic de Nova Delhi per protestar contra la corrupció política (vegeu-ho en directe). Aquest seguidor fervorós de Gandhi ha aconseguit posar la corrupció política, un dels greus problemes del país, a l’agenda mediàtica de l’Índia.

A l’Índia, declarar-se en vaga de fam és il·legal perquè el suïcidi es considera un delicte. L’opinió pública, que està molt cansada de la corrupció, ha decidit donar suport a l’activista i el govern ha hagut d’alliberar Hazare, que demana que s’enforteixi un projecte de llei contra la corrupció, que ell contra la corrupció que considera insuficient.

Ningú no sap on portarà la protesta que Hazare i els seus seguidors estan duent a terme però, sigui com sigui, la pressió social ha aconseguit una cosa inèdita: el senat ha votat a favor de destituir el jutge d’un tribunal superior per apropiació indeguda. Tot i que el parlament encara ho ha de ratificar, potser aquest és el primer pas d’un canvi.

El fet que els alts càrrecs públics tenen sous molt baixos, per semblar austers, en realitat comporta que la corrupció sigui el pa de cada dia en àmbits com la justícia, la política i l’exèrcit.

Amb el precedent inoblidable de Gandhi, a l’Índia han sortit diverses vegades persones que pretenen liderar reivindicacions socials. Molts d’ells, com Hazare, s’autoproclamen successors de Gandhi i imiten els seus rituals i discursos. Tot i que n’hi ha molt pocs que aconsegueixen el ressò social que ha aconseguir Hazare. Fins i tot els artistes més cotitzats de Bollywood li donen suport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any