Herrera proposa per no tornar el deute a l’estat fins que no pagui el fons de competitivitat

  • El secretari general d'ICV retreu a la Generalitat que sigui 'valenta retallant prestacions però molt covarda amb Salgado'

VilaWeb
Redacció
31.07.2011 - 11:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha reclamat a la Generalitat que no torni els diners que el govern espanyol li reclama, corresponents a la liquidació del 2008 i 2009, fins que l’executiu de Zapatero no pagui a Catalunya els 1.450 milions d’euros del fons de competitivitat. En una entrevista a l’ACN, Herrera considera que aquesta és una mesura de pressió de ‘sentit comú’ i ‘fàcil de materialitzar’.

Herrera ha criticat l’actitud del govern després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de dimecres passat, en què el govern espanyol va oferir a les comunitats un crèdit de l’ICO per finançar la meitat del deute i establia un termini de sis mesos perquè els parlaments autonòmics aprovin una norma per fixar el sostre de despesa. Segons el dirigent ecosocialista, l’executiu català fa un ‘doble joc’ i ha comparat les declaracions que fa a Catalunya amb la seva actitud davant de Madrid. ‘Fa unes setmanes parlava del tancament de caixes i ara accepta acríticament una mala proposta’ del govern espanyol. Per això considera que ‘el govern treu pit però en canvi actua com un xaiet’.

Davant d’aquesta actitud que Herrera ha qualificat de ‘dòcil i massell’ del govern d’Artur Mas, Herrera ha reclamat la Generalitat faci servir ‘elements de pressió’, i per això l’ha instat a no tornar els diners a l’estat fins que aquest no pagui el fons de competitivitat corresponent al sistema de finançament. ‘Per què hem de retornar diners si no ens paguen el fons de competitivitat? És de sentit comú’, ha dit.

El govern espanyol reclama a la Generalitat 623 milions d’euros l’any, fins a pagar-ne un total de 2.492 milions el 2015. Són els diners que l’executiu espanyol va avançar a la Generalitat i corresponen a la diferència entre les previsions d’ingressos que va fer el govern de Zapatero i el que realment es va recaptar en els exercicis 2008 i 2009. En aquest sentit, Herrera també ha carregat contra el govern espanyol perquè ‘intenta que les comunitats facin els deures que ell no fa’, en reclamar una contenció del dèficit a les autonomies. Respecte la proposta concreta d’obrir línies de crèdit de l’ICO, el secretari general d’ICV troba que és una ‘irresponsabilitat’, ja que els diners que s’hi destinaran deixaran d’anar a l’economia quotidiana. ‘L’ICO què ha d’ajudar la mala gestió de l’estat o les petites i mitjanes empreses?’ s’ha demanat.

En referència a la norma que el parlament ha d’aprovar abans de sis mesos per fixar un sostre de despesa, una mesura acceptada pel conseller d’Economia i Coneixement, Herrera ha retret que tant Mas-Colell com el president Artur Mas ho veuen com una ‘oportunitat d’or per anar cap a una lògica i un espiral de privatitzacions i d’afebliment de l’estat del benestar’, i ha augurat que el govern farà servir aquest sostre de despesa com a argument per justificar que les retallades son inevitables. ‘El govern és molt valent retallant prestacions però és molt covard quan Salgado fixa un sostre de despesa que ofega la Generalitat’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any