El govern espanyol demana a Catalunya 2.500 milions fins el 2015

  • La Generalitat vol una moratòria pels 623 milions d'euros que ha de tornar el 2012 · També demanen moratòria els governs de les Illes i valencià

VilaWeb
Redacció
26.07.2011 - 15:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català demanarà demà a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera una moratòria dels 623 milions d’euros que ha de pagar a l’estat el pròxim any de la liquidació negativa de les bestretes de 2008 i 2009. Segons el portaveu del Govern, Francesc Homs, tot plegat és causa dels mals càlculs del govern espanyol que va ingressar diners de més després de fer unes previsions d’ingressos als pressupostos del 2008 i 2009 per sobre de la realitat, quan ja se sabia que la situació era de crisi econòmica.

La Generalitat no haurà de pagar només aquestes liquidacions el 2010, sinó que fins el 2015 haurà d’ingressar a l’estat un total de 2.492 milions d’euros.

Homs ha assegurat que és molt difícil que hi pugui haver una relació de lleialtat entre Catalunya i l’estat espanyol tenint en compte que aquest deu diners a Catalunya i, en canvi, demana a la Generalitat que pagui els diners de més que va donar entre 2008 i 2009. ‘Tot allò que es dóna amb una mà, ho treuen per l’altra’, ha dit.

Aquests diners corresponen a les bestretes que s’avancen a les comunitats segons els ingressos que preveuen els pressupostos en IPRF, IVA i impostos especials.

Altres temes sobre la taula

Homs ha explicat que, a la reunió, també posaran damunt la taula el pagament del fons de competitivitat amb la moció que tots els grups, excepte el PSC que es va abstenir, van votar per demanar a la vice-presidenta Elena Salgado que pagui el fons a Catalunya. Així, demà també exigiran que l’estat avali el deute de les comunitats autònomes.

Els executius valencià i balear també demanaran una moratòria

Es preveu que a la reunió de demà, els governs valencià i balear demanin també a l’estat més temps per a tornar el deute, tal com ho faran tots els governs autonòmics a mans del PP. I és que l’estat reclama a les Illes que torni 178,38 milions d’euros per la liquidació del sistema de finançament autonòmic relatiu a l’exercici del 2009.

Per la seva banda, la Generalitat Valenciana reivindicarà demà al Consell que s’estableixi ‘un sistema que garanteixi la col·locació del deute actualitzat a les comunitats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any