‘Xaluca atén, el Sàhara no es ven’

  • Una cinquantena de persones es concentren davant l'agència de viatges Xaluca Tours per reclamar la visibilitat de les demarcacions territorials del Sàhara Occidental.

VilaWeb
Redacció
25.07.2011 - 22:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El març passat l’associació solidària va fer públic el desacord amb els mapes difosos per l’agència de viatges. Aquesta tarda, dilluns 25 de juliol, a dos quarts de set, prop de cinquanta persones han acudit a la convocatòria del col·lectiu per reivindicar el territori sahrauí. Entre els manifestants hi han assistit moltes de les famílies que acullen, enguany, infants que viuen en zona ocupada.

Moments tensos

Una de les persones convocants de la reivindicació explica a Vilaweb Sabadell que ‘durant l’acció, alguns treballadors de l’empresa han sortit al carrer a fer fotos als manifestants, entre els quals es trobaven els infants acollits’.

El ‘per què’ de la indignació

Segons l’associació, el mapa d’Àfrica que apareix a l’aparador de l’agència ‘plasma la superfície de Marroc com si hagués crescut 266.000 km, ja que en el dibuix no s’observa la divisió fronterera amb el Sàhara Occidental, desaparegut misteriosament del continent. El territori que apareix annexionat al mapa de Marroc està pendent de descolonització a efectes jurídics internacionals. A més, cap país del món reconeix l’estat de Marroc com a potència administradora del Sàhara Occidental.’

En el manifest llegit es fa, també, un recordatori de la crua i injusta realitat que pateix el territori del Sàhara Occidental, reconeguda per Amnistia Internacional i altres organismes oficials. ‘Aquesta és la situació que fonamenta la nostra exigència a Xaluca Tours per a que modifiqui el mapa’, explica una de les manifestants.

En resposta a aquesta reclamació, el co-propietari de l’empresa de viatges va explicar que ‘els mapes van ser instal·lats per una empresa de decoració i la nostra empresa no es dedica a generar conflictes’.

A dia d’avui l’error no està, encara, corregit. Segons els treballadors de l’empresa que opera al Marroc, ‘els mapes no estan fora de la llei’ i a això al·leguen en la persistència de mantenir un mapa que obvia la realitat d’un poble ocupat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any