La segona edició de la Festa Vicent Andrés Estellés escalfa motors

  • L'impulsor, Josep Lozano, anima a repetir l'experiència de l'any passat al voltant del 4 de setembre, aniversari del poeta

VilaWeb
Redacció
25.07.2011 - 00:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor Josep Lozano ha tornat a llançar una crida per animar els amants del poeta Vicent A. Estellés a celebrar en pobles i ciutats la segona edició de la Festa Estellés, que es vol instituir al voltant del 4 de setembre, dia en què va néixer Estellés (a Burjassot, el 1922). La Festa Estellés de l’any passat va ser tot un èxit i VilaWeb hi va participar obrint la redacció i convidant tothom a llegir un poema o prosa d’Estellés a l’Espai VilaWeb (vídeo I i II).

Reproduïm el text que, per anar escalfant motors, ha escrit Josep Lozano, autor de ‘Crims de Germanis’, per recordar la voluntat de la festa i animar perquè es faci encara a més indrets que l’any passat.

‘La proposta suggeria fer-la en els primers divendres o dissabtes del mes de setembre i que hi entrara un plat típic de la nostra gastronomia, un bon vi de la terra i la lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, de manera semblant a com fan els escocesos (des de fa ja més de dos-cents anys) cada 25 de gener, per celebrar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796). Amb l’objecte d’instituir una celebració, de crear un nou recurs amb què cohesionar la gent progressista, promocionar la nostra autoestima i defensar la nostra cultura i llengua d’una manera festiva i popular.

El resultat va ser prou engrescador, ja que la Primera Festa Estellés va celebrar-se (i no voldria deixar-me’n cap, ni de pobles ni de col·laboradors) al llarg del mes de setembre passat, i en alguns pobles a l’octubre i fins i tot al novembre, amb sopars, dinars, recitals o itineraris poètics a: Alboraia, Alaquàs, Alginet, Barcelona, Benaguasil, Benicarló, Benimaclet, Benimodo, Burjassot, Canals, Cocentaina, Cullera, Dénia, Elx, Gandia, Guardamar, la Nucia, Manuel, Montserrat dels Alcalans, Otos, Picanya, Sant Joan d’Alacant, Sueca, Teulada, Torrent, València, Vandellós, Vilamarxant, Vic i Xàtiva.

Van participar, en les diverses celebracions, el partit Socialista, a través dels ajuntaments de Montserrat i Picanya; el Bloc Nacionalista, a través de la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco, a Alginet, Dénia i Sant Joan d’Alacant; la Fundació Manuel Viusà, a Vic; l’Espai País Valencià, a Barcelona; el Centre d’Estudis de la Vall, a Vandellós i el Centre d’Estudis del Camp de Túria, a Benaguasil. I associacions com la Pebrella, a Canals; la Bellota, a Manuel; el Tempir, a Elx; la Gola, a Guardamar; el Safranar, a Torrent; Rodonors Invictes, a Vinaròs; Festes Majors Autogestionades, a Alboraia; la Plataforma d’Entitats Cíviques, a Benimaclet; el Grup de Teatre la Bicicleta, a Xàtiva; Acció Cultural, a València, i la Bassot, a Burjassot.

Hi van col·laborar escriptors i poetes, a vegades com a organitzadors, presentant l’acte o com a rapsodes: Francesc Arnau i Chinchilla, Núria Cadenes, Manel R. Castelló, Isidre Crespo, Ruben Luzón, Antoni Martínez Revert, Jaume Pérez Muntaner, Vicent Nàcher, Alfons Navarrete, Antoni Prats, Lluís Roda, Andreu Salou, Antoni Torrenyo i Francesc Viadel.

També hi van donar suport i hi van col·laborar cantautors, com ara Miquel Pujadó i Olga Suàrez, el grup Confiteor, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Pep Botifarra, Àlvar Carpi, Rafa Xambó i Xavi Sarrià; també ho van fer alguns músics: Antoni Lloret, oboista; Josep Devesa, percussionista, amb la marimba, i Ivan Balaguer i Marc Donate amb el violoncel.

I van fer-se ressò de la Festa els diaris Levante-EMV i El País, així com el setmanari El Temps. Els internautes també es van unir a la celebració i 250 blocs (la llista va figurar al bloc Raons que rimen) van penjar un poema o un comentari el dia 4 de setembre en honor al ‘fill del forner que feia versos’.

Com a anècdotes podríem citar que a Xàtiva va llegir el poema ‘Els amants’ una peruana, a Guardamar una escocesa, que a Benimodo hi va participar la filla del poeta i a Burjassot, el fill.

Esperem que enguany, el 2011, se celebre en molts pobles del nostre àmbit lingüístic. A hores d’ara, i si no hi ha canvis de data, sabem, amb plena certesa, que se celebrarà a l’Alcúdia el 9 de setembre; a Alginet el dia 2, i a Cullera i a Manuel el dia 3.

Per tant, us encoratge a que la celebreu amb els mitjans que tingueu, molts o pocs, per tal de consolidar la instauració d’un referent cultural, d’una celebració de la poesia, popular, festiva: una festa nostra. Una festa per honorar un dels nostres màxims poetes.

D’altra banda, també m’agradaria, si aneu a fer-la, que m’ho comunicareu (jlozanolerma@gmail.com), per tal de donar-li la més àmplia difusió. Salutacions.

Signat: Josep Lozano’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any