Vicent Usó: ‘Tinc l’esperança que es normalitzen les relacions internes al País Valencià’

  • L'escriptor, nascut a Vila-real, analitza com Alberto Fabra pot canviar l'ofensiva anticatalanista de Francisco Camps

VilaWeb
Redacció
22.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sobre la nova etapa que obre Alberto Fabra a la presidència de la Generalitat, jo incidiria en dues qüestions: la primera, que la situació a Castelló sempre ha estat diferent a la situació de València. L’ofensiva anticatalanista de Camps contra TV3 i contra entitats com Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), etc, no s’ha donat a Castelló, on la tradició de diàleg i de consens és llarga i mai tan violenta. En aquest sentit, jo espere que Fabra suavitze el conflicte, d’entrada per una qüestió geogràfica.

Com a alcalde de Castelló, Alberto Fabra ha establert contacte amb Escola Valenciana, a través de la col·laboració amb el Premi de Literatura Escolar Vicent Marçà; també ha tingut relació amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i s’ha posicionat en contra del tancament de TV3. Potser la majoria són elements menors, però demostren un major grau de normalitat. Tinc l’esperança que aquesta normalitat s’exporte al Palau de la Generalitat. I això vol dir que tinc l’esperança que es normalitzen les relacions internes al País Valencià, perquè fa massa anys que són molt tenses. Ara hi ha una oportunitat per a establir una nova tradició.

Però la segona qüestió és que cal tenir en compte que la política del PP en els darrers mesos s’ha interpretat en clau espanyola, i és sotmesa als interessos electorals de Mariano Rajoy, que passen per davant de qualsevol altra cosa. Em referisc, per exemple, al Decret d’ensenyament trilingüe, que és un model que es va imposar primer a Galícia i ara al País Valencià, i que respon a una política general que vol imposar el PP a tot l’estat espanyol. Això farà de contrapès a la tradicció de diàleg de Fabra. I el que haurem de veure en les properes setmanes és com es decanta la balança.

Pense que s’hauran de tenir en compte dos escenaris: abans de les eleccions i després. Ara no crec que es puguen moure gaire fitxes, perquè abans de les eleccions el PP vol marcar un perfil determinat. Haurem de veure, també en funció dels resultats de les eleccions generals i la política de pactes, quina política de Fabra arriba després de les eleccions. 

I també cal tenir en compte fins a quin punt Fabra tindrà les mans lliures: és un polític que ha arribat sempre al màxim lloc de poder d’una manera indirecta. Ja li va passar a l’ajuntament de Castelló i ara a la Generalitat. Aquesta situació li suposa un preu a pagar. Com pot perjudicar això el territori? No ho sé. Són dependències que no coneixem però que no podem defugir.

Vicent Usó, escriptor

(Opinió recollida per telèfon per la redacció).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any