Camps dimiteix, acorralat pel cas Gürtel

  • Renuncia a la presidència de la Generalitat pressionat per la direcció del PP de Madrid · Anuncia la dimissió immediata com un 'sacrifici' per a ajudar Rajoy a ser president del govern espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.07.2011 - 17:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Francisco Camps ha dimitit de president de la Generalitat Valenciana. Ho ha fet cinc dies després de l’obertura de judici oral pel ‘cas dels vestits’, que el vincula amb la trama corruptiva Gürtel. ‘Voluntàriament ofereixo el sacrifici personal perquè Mariano Rajoy sigui el pròxim president i perquè el PP governi a Espanya’, ha declarat Camps en una compareixença aquesta tarda (discurs en text i vídeo), unes hores després que l’ex-vicepresident Víctor Campos i l’ex-conseller Rafael Betoret s’hagin declarat culpables de suborn impropi.

‘Avui perd per a sempre els del sistema brutal que no ha trobat en mi ni un euro més dels que he declarat que tinc; tinc menys del que tenia quan vaig arribar. No han pogut demostrar res perquè no hi ha res. El sistema brutal és a punt de caure damunt de les eleccions. Els que han intentat convertir en un obstacle aquesta gran mentida es queden avui amb res’, ha afegit.

Camps ha dit que ara se sentia alliberat per a defensar-se on calgui de les ‘infàmies i de les insídies’.

Una jornada desconcertant

Avui el president de la Generalitat havia anul·lat els actes que tenia previstos a migdia a Castelló, i fins a quarts de tres de la tarda s’havia esperat que arribés a la seu del Tribunal Superior de Justícia per si subscrivia la declaració de culpabilitat per suborn impropi, tal com havien fet durant el matí l’ex-vicepresident de la Generalitat, Víctor Campos, i l’ex-conseller Rafael Betoret. Els advocats havien avisat al tribunal que Camps hi aniria, i fins i tot havien demanat que obrissin la porta perquè hi pogués entrar en el cotxe oficial. Però a última hora Camps ha trucat dient que no hi aniria. Poc després, ha convocat la conferència de premsa en què ha anunciat que dimitia.

La pressió del PP espanyol

La direcció espanyola del PP havia pressionat molt Camps des de divendres, quan es va anunciar l’obertura de judici oral, perquè acceptés de declarar-se culpable, pagar la multa i evitar l’impacte mediàtic negatiu de la vista oral, que podria coincidir amb la pre-campanya, o fins i tot amb la campanya, de les eleccions espanyoles, en què Mariano Rajoy té expectatives d’obtenir una àmplia victòria sobre el PSOE.

L’acusació particular del PSPV-PSOE reclama 46.000 euros de multa a Camps mentre que la Fiscalia Anticorrupció en reclama 41.250.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any