El vent impossibilita controlar l’incendi de la Riba

  • El fort vent i l'orografia dificulten l'extinció de les flames

VilaWeb
VilaWeb
ACN
19.07.2011 - 22:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El foc ja ha calcinat unes 300 ha en una zona de difícil accés, que ja havia cremat en altres ocasions i obliga a treballar molts mitjans aeris · Els Bombers encara no saben quan podran tenir controlat l’incendi forestal que ha començat a cremar a La Riba i es desplaça cap a Alcover a causa del fort vent que bufa a la zona.

Tal com ha explicat el director de Prevenció, Salvament i Extinció d’Incendis del Govern, Jordi Gassió, el vent fa que les avionetes d’atac no puguin portar a terme correctament la seva tasca. Per tot plegat, no es pot precisar les hores en que l’incendi tardarà a arribar a una fase de control. El foc ja hauria cremat unes 300 hectàrees en una zona difícil accés, que ja havia patit incendis forestals l’any 1986, el 1994 i el 2004. La vegetació que hi ha està formada per matolls i pins repoblats. Les fortes ratxes de vent que bufen a la zona estan dificultant molt les feines dels Bombers per mirar de controlar el foc que s’ha declarat aquest dimarts al migdia a la Riba. Amb l’afegit que l’incendi té lloc en una zona de difícil accés i que només els mitjans aeris poden arribar a abastar els flancs més virulents del foc. Jordi Gassió ha remarcat aquestes dificultats amb què es troben les avionetes i els helicòpters.

De fet Gassió ha explicat que amb les condicions meteorològiques de la jornada d’aquest dimarts ”era molt previsible” que es produís un incendi d’aquestes característiques i per això des de primera hora del matí ja s’havien donat tots els avisos de precaució i fins i tot s’havien desplaçat unitats aèries de Girona cap a Tarragona.

Les flames ja han arrasat unes 300 hectàrees de matolls i pins repoblats d’una zona que ja havia cremat en diverses ocasions. Gassió ha indicat que l’incendi està afectant els termes municipals de la Riba, Alcover i Valls. Des de primera hora s’han desallotjat dos refugis – amb una vuitantena de nens i nenes que s’han reallotjat a Farena – , dos urbanitzacions a Alcover i un polígon industrial, per precaució.

Un dels punts on l’incendi es vivia amb més intensitat a mitja tarda era a la EMD de Picamoixons, on els veïns s’han concentrat en diversos miradors del poble per veure com les flames s’anaven propagant per la muntanya. Així mateix, els Bombers han extremat la precaució en aquest punt donat que al poble hi ha una indústria paperera. Segons el president de l’EMD, Francesc Rull, el perill que el foc traspassés a la paperera ha generat moments de tensió entre els veïns. Així mateix, ha assenyalat que els veïns del poble no han intervingut en les tasques d’extinció donat que ”han de ser els professionals qui se n’ocupi”.

Una pista forestal sense sortida, possible punt d’origen del foc

L’alcalde de la Riba, Joan de Lapuente, ha explicat que l’avís del foc s’ha donat cap a quarts de dues de la tarda cap a la part oest del poble. En aquest sentit, ha assegurat que ha parlat amb els Agents Rurals, que l’han informat que possiblement el foc ha començat en una pista forestal que no té sortida ja que té una distància de 50 metres que dóna a una pedrera. Lapuente ha reconegut que encara és aviat per dir si el foc ha estat provocat o no però ha remarcat que ”és un lloc que si no hi vas expressament no hi has d’anar a fer res”.

Aquest punt es troba a uns 900 metres de la població, ha afegit l’alcalde, i també ha dit que han estat de sort pel fet que disposaven de molta aigua per tal de poder fer front de seguida a les flames i tanca un perímetre al nucli habitat. Posteriorment, les flames s’han estès ràpidament en direcció a Picamoixons i Alcover.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any