L’oposició critica el silenci de Rajoy i Camps a l’obertura de judici del ‘cas dels vestits’

  • Ni Camps ni Rajoy s'han pronunciat públicament · El judici es farà previsiblement a la tardor

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.07.2011 - 13:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vint-i-quatre hores després de fer-se pública l’obertura d’un judici oral a Francisco Camps per un delicte de suborn impropi en el conegut ‘cas dels vestits’ (interlocutòria, en pdf), ni Francisco Camps ni Mariano Rajoy encara no han donat explicacions ni s’han pronunciat públicament i l’oposició ha criticat avui aquest silenci. La coordinadora d’EUPV i síndica del grup a les Corts, Marga Sanz, ha instat a Francisco Camps a donar explicacions immediates a tots els valencians. Sanz ha dit que és indignant que Camps ‘no atengui als mitjans de comunicació ni comparegui públicament per donar explicacions’. El secretari general del PSPV i portaveu del grup socialista, Jorge Alarte, creu que el silenci del president del PP, Mariano Rajoy sobre el ‘cas dels vestits’ el fa ‘còmplice’ del president de la generalitat valenciana. Alarte critica ‘l’atronador i escandalós silenci’ i es pregunta per quin motiu segueixen sense donar cap explicació pública.

La decisió del jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJV), José Flors, ha provocat l’exigència unànime de dimissió per l’oposició. Camps és el primer president autonòmic que, exercint el càrrec, haurà de comparèixer davant un jutge. El govern es refugia en el resultat a les urnes per excusar el delicte.

El jutge José Flors troba que hi ha indicis de delicte pel fet que Camps acceptés regals dels responsables de la trama corruptiva. A més de Camps, seuran al banc dels acusats l’ex-secretari general del PP valencià i diputat Ricardo Costa; l’ex-vice-president del Consell, Víctor Campos, i l’ex-cap de gabinet de la conselleria de Turisme i actual responsable de protocol de la Diputació de València, Rafael Betoret.

En la interlocutòria, Flors desestima els arguments del PP i afirma que hi ha indicis de la comissió del delicte de suborn. A més, exigeix el dipòsit d’una fiança de 53.000 euros, que és la suma de la multa que reclama la fiscalia anticorrupció més un terç d’aquesta quantitat. Aquesta decisió ja no es pot recórrer i el judici es podria celebrar a la tardor.

Els partits de l’oposició van demanar ahir a Camps que dimiteixi per l’obertura del judici oral o que, si s’hi nega, el president del PP, Mariano Rajoy, el faci plegar. El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, també va demanar a Camps que comparegui a les Corts per explicar-se i que després dimiteixi; la diputada de Compromís, Mònica Oltra, demana a Rajoy i a la direcció del PP que, vist que Camps no té pas la intenció dimitir li facin presentar una moció de censura per a cessar-lo. La coordinadora d’EUPV, Marga Sanz, també va demanar a Rajoy que faci complir el codi ètic i que aparti Camps i els altres acusats.

Mobilització davant del Palau de la Generalitat

Centenars de valencians es van concentrar ahir al vespre davant el Palau de la Generalitat per reclamar la dimissió de Francisco Camps per l’obertura de judici oral pel ‘cas dels vestits’. Convocats per EUPV, amb presència de la Plataforma contra la corrupció van cridar consignes com ‘El president a Picassent’ -municipi que alberga la presó més propera a València. Els concentrats van llegir un manifest per denunciar que el govern ‘ha perdut la legitimitat per seguir representant la ciutadania’ i van exigir també la dimissió de Camps i la resta d’encausats. ‘Volem deixar de sentir vergonya de ser valencians’, afirmen.

El Consell es refugia en les urnes per excusar el delicte

La publicació de la interlocutòria del jutge Flors va coincidir amb la reunió setmanal del Consell, i en la conferència de premsa posterior la portaveu, Lola Johnson, va demanar ‘cautela i respecte al procés’, i preguntada per si era compatible que Camps continués al càrrec amb l’obertura del judici, va respondre: ‘Es pot presidir una comunitat quan es rep el major suport que ha tingut mai el PP en les urnes a la comunitat’ (vídeo). I va afegir: ‘El president es planteja complir el mandat de quatre anys’. Johnson continua pensant que hi ha hagut un component polític en el procés, ‘però podem ajudar molt més si mantenim el respecte i la cautela’.

L’impacte polític que té la decisió del jutge Flors no es correspon amb la importància que li va donar Canal 9 en les notícies d’ahir, en què va oberir l’informatiu amb el trànsit a les carreteres. A la web, la notícia diu que la decisió s’ha pres ‘després de l’audiència preliminar celebrada al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat en què els perits, cridats a declarar, van assegurar al jutge que és impossible demostrar que el president de la Generalitat no pagara els tratges’. La peça informativa que va fer la televisió pública al telenotícies del migdia es pot veure ací.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any