Denuncien el mal estat de les aigües de l’embassament de Bellús

  • La CEVA alerta d'un procés de degradació · Reclama actuacions per invertir-lo

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.07.2011 - 10:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA) ha fet una crida a controlar els abocaments d’aigües residuals en les conques dels rius i barrancs de la Vall d’Albaida, i a ampliar i millorar les estacions depuradores d’aquestes aigües per tal de detindre el procés de degradació de l’estat ecològic de l’embassament de Bellús, que l’entitat ja considera dolent.

Des de la CEVA alerten dels processos d’eutrofització que pateix l’embassanent com a conseqüència de la contaminació del seu sistema aquàtic. Segons han explicat en una nota de premsa ‘amb l’arribada de la calor, l’excés de nitrogen i fòsfor continguts en l’aigua serveixen de nutrients per al fitoplàncton, algues i microorganismes, poblacions que experimenten creixements que empitjoren la qualitat del sistema aquàtic, la qual cosa es manifesta visualment en el color verd de l’aigua. També, la descomposició dels sediments acumulats en el fons del pantà en condicions de poc oxigen provoca l’alliberament de gas metà i sulfhídric causants del mal olor que desprèn el desaigüe de la presa al riu Albaida’.

Un altre dels efectes d’aquesta situació és la mortaldat de peixos, ‘fenomen que hem pogut observar estos dies amb l’aparició de carpes a les vores del pantà’.

Per tal de millorar la situació, la coordinadora demana a la ciutadania i a les administracions que es prenguen mesures. Així, demana a la Generalitat que amplie i millore les estacions depuradores d’aigües residuals de Benigànim, la Pobla del Duc i Alfarrasí, i al Ministeri de Medi Ambient espanyol que en controle els abocaments a les conques dels rius i barrancs. Alhora, reclama als ajuntaments riberencs de l’embassament que posen fi a la proliferació d’abocadors de residus sòlids incontrolats, i demana als pescadors que no ho fan que recullen les deixalles quan hi van a practicar l’esport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any