Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  12.07.2011  06:00

Òmnium promourà la insubmissió fiscal si l'estat no accepta el concert

Muriel Casals demana un referèndum vinculant a tot el país 'en un termini de temps raonable' i reclama el compromís dels polítics

Men?ame
 

Òmnium Cultural va fer ahir en el seu 50è aniversari una passa endavant amb el compromís 'd'enfortir nacionalment la societat perquè quan arribi el moment del referèndum el sí sigui majoritari i decidit'. A més d'aquest compromís amb la independència, el discurs (pdf) de la presidenta, Muriel Casals, a l'acte commemoratiu va apuntar dos grans objectius més de l'entitat: la independència cultural, amb un pacte nacional pel foment de l'ús social del català; i la independència fiscal, si cal, duent a terme accions d'objecció fiscal.

La primera part del discurs, Muriel Casals la va dedicar als agraïments als fundadors, als seus predecessors a la presidència, als treballadors de l'entitat de tots els anys, i a tots els socis. Posteriorment, va parlar de la situació actual de la llengua, la cultura i el catalanisme en general. A partir d'aquí, va llegir la proposta de l'entitat per als pròxims anys.

Òmnium estructurarà la seva acció cívica en tres grans objectius. Primer, 'assolir la independència cultural': defensar del model educatiu i el mecanisme d'immersió i impulsar un pacte nacional pel foment de l'ús social del català.

Segon, 'assolir la independència fiscal': Catalunya ha de recaptar i administrar els seus impostos; exercir el poder que ens correspon com a poble a l'hora de determinar la política econòmica; si l'estat rebutja avançar en aquesta direcció, prendre la iniciativa amb accions d'objecció fiscal.

I tercer, 'impulsar radicalment el dret de decidir el nostre propi futur': el procés de les consultes només pot acabar quan un referèndum sigui convocat de manera oficial i vinculant a tot el país; enfortir nacionalment la societat perquè quan arribi el referèndum el sí sigui majoritari i democràtic; impulsar els nostres representants democràtics perquè es comprometin en l'exercici irrenunciable i efectiu del dret d'autodeterminació.

Acte emotiu

A més de les reivindicacions, a l'acte de commemoració dels 50 anys d'Òmnium Cultural hi va haver espai per al record i l'homenatge als cinc emprenedors catalans que l'11 de juliol de 1961 van fundar Òmnium Cultural: Lluís Carulla i Canals (1904-1990), Joan B. Cendrós i Carbonell (1916-1986), Fèlix Millet i Maristany (1903-1967), Pau Riera i Sala (1908-1985) i Joan Vallvé i Creus (1910-1988). El poeta Carles Duarte va ser l'encarregat de glosar aquestes figures davant la mirada dels seus familiars.

Al mateix temps, la presidenta d'Òmnium també va agrair la feina feta pels seus predecessors al capdavant de l'entitat -Joan Carrera, Josep Millàs, Miquel Bes i Jordi Porta-, per totes les persones que han format part de la Junta Nacional, pel centenar de treballadors que han passat per l'entitat i per tots els socis i sòcies, que ja arriben a 25.050.

Els representants de les 26 seus territorials van pujar a l'escenari per rebre el reconeixement del públic i l'acte va concloure amb el discurs de la presidenta, Muriel Casals, que va acabar entre crits d'independència dels assistents. Finalment, el públic dempeus va entonar el cant d'Els Segadors.

Men?ame