Primer aniversari del dia que Catalunya va dir ‘ja n’hi ha prou’

  • La manifestació en resposta a la sentència del TC contra l'estatut ha esdevingut una fita històrica en tan sols un any · El clam per la independència va marcar la jornada d'afirmació nacional convocada per Òmnium

VilaWeb
Redacció
10.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa un any centenars de milers de catalans van sortir als carrers de Barcelona per protestar per la sentència del Tribunal Constitucional contra l’estatut de Catalunya aprovat en referèndum quatre anys abans (vídeo). El 10 de juliol ha quedat marcat al calendari com una fita històrica de la mobilització cívica per a l’autogovern i, en bona part, per a la independència. El clam sobiranista va eixordar els polítics que van anar a la manifestació convocada per Òmnium i que van quedar en un segon pla davant el protagonisme de la societat civil.

La sentència del TC va marcar, segons els representants cívics entrevistats per VilaWeb aquesta setmana, un punt de no retorn en la voluntat independentista de la societat catalana. La manifestació va ser precedida per una polèmica entre el govern, els partits polítics i les entitats convocants, capitanejades per Òmnium, pel format i el contingut de la capçalera, el lema i els símbols. Si la sentència ja havia molestat visiblement bona part dels ciutadans, la baralla per aquesta qüestió va ser determinant per l’actitud crítica i les escridassades que es van produir a la manifestació.

La manifestació es va convertir en un clam per la independència perquè aquest va ser el concepte més reivindicat en tot el recorregut. A més, la capçalera va quedar superada de bon principi per desenes de milers de manifestants que van passar davant dels representants institucionals. De fet, a causa de la concentració de manifestants, va ser molt difícil distingir els lemes ‘Som una nació’ i ‘Nosaltres decidim’, i només s’observava la gran senyera que portaven el president José Montilla, el del parlament, Ernest Benach, i els seus antecessors.

Un any després d’aquells fets, el govern de Catalunya ja no el conformen PSC, ERC i ICV, sinó CiU en solitari. A més, les consultes populars sobre la independència van culminar amb una massiva participació a la capital del país, Barcelona. I les enquestes oficials marquen un avenç majoritari de l’opció independentista entre la societat catalana al Principat.

Algunes entitats han volgut celebrar l’aniversari d’aquella manifestació aquest cap de setmana, però Òmnium n’ha restat al marge i prepara per demà el cinquantè aniversari de la seva fundació. Hi farà una proposta de full de ruta per a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any