Una manifestació independentista rememora avui el 10-J

  • Esquerra, Solidaritat, Reagrupament i Democràcia Catalana hi donen suport · Començarà a la plaça Urquinaona a les sis de la tarda i acabarà a la Ciutadella

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diverses entitats i partits celebren avui el primer aniversari de la multitudinària mobilització que va omplir els carrers del centre de Barcelona. Ho fan amb una manifestació, amb el lema ‘Pel nostre futur: Independència’. Òmnium Cultural, que va organitzar la manifestació del 10-J, ha decidit no participar en aquesta convocatòria.

El recorregut començarà a la plaça d’Urquinaona, avançarà per la ronda de Sant Pere i acabarà a la Ciutadella, al capdavall del passeig de Lluís Companys, on es faran els parlaments a peu de carrer després de la negativa de l’ajuntament a concedir el permís pel concert de Brams, Lluís Oliva i les Arbequines i Catarsi. Els organitzadors han comparat l’actitud de l’ajuntament de no concedir els permissos amb el de l’Ajuntament de València amb el concert de Lluís Llach el passat 16 d’abril.

Hi ha diversos autocars organitzats, així com tres concentracions prèvies a Sant Boi, Terrassa i Badalona. Els organitzadors creuen que ningú no ha escoltat el clam independentista de fa un any i demanen compromisos més ferms. La lectura del manifest la farà en Jaume Comas. ERC, Solidaritat, la CUP, Democràcia Catalana i Reagrupament hi han donat suport.

No volen competir amb la d’ara fa un any i són conscients que no aconseguiran reunir tanta gent, però demanen a tots aquells que tinguin l’objectiu de la independència que se sumin a la protesta. Carme Teixidó, una de les organitzadores, ha explicat a VilaWeb que durant aquest any s’ha fet una passa endavant perquè ja es parla obertament d’independència i es permet fer consultes no vinculants, però considera que ‘ara cal avançar i aconseguir resultats de debò, sense titubejar’. ‘Les entitats que hem muntat aquesta manifestació volem seguir en contacte amb l’objectiu de mantenir-nos alerta. Volem donar exemple als polítics anant tots junts i aglutinant esforços a nivell social’, ha explicat.

Pels volts de gener, en ple procés de consultes sobre la independència, unes quantes entitats i persones van plantejar-se convocar una manifestació amb un missatge clarament independentista. L’associació Ara o mai va ser la primera a engrescar-se i organitzar-la, i altres, com ara Tarragona DecideixNoubarris DecideixLlinars Decideix i Catalunya Acció, s’hi van apuntar de seguida. A hores d’ara la manifestació compta amb una vintena d’entitats col·laboradores i amb un centenar d’entitats adherides. 

Teixidó ha volgut destacar el caràcter popular de la manifestació, que s’ha finançat amb els diners d’una vintena de persones, sense subvencions ni publicitat. Així, també ha volgut deixar clara la diferència entre aquesta convocatòria i la de fa tot just un any, en què la capçalera institucional va decidir-se amb polèmica. ‘La gran diferència és que a la primera fila d’aquesta manifestació s’hi posarà qui vulgui’, ha dit.

Òmnium es desentén de la convocatòria 

Òmnium Cultural, organitzadora de la concorreguda manifestació del 10-J l’any passat, ha decidit no adherir-se a la convocatòria de la manifestació. En un comunicat a la seva web, explica que la funció de l’entitat no és organitzar manifestacions i que la del juliol passat va ser un fet històric i excepcional. Òmnium no vol establir el 10-J com una efemèride anual i creu que fer això podria restar força a l’èxit que va tenir. En canvi, l’entitat cultural convoca un acte a l’Auditori de Barcelona l’11 de juliol per a celebrar el cinquantè aniversari, en què presentarà un full de ruta per a assolir la independència.

Els organitzadors de la manifestació del 9 de juliol han declarat a VilaWeb que Òmnium és lliure d’adherir-se a la convocatòria. ‘Jo no els he sentit mai dir que són independentistes, en tot cas són nacionalistes’, ha dit Teixidó. ‘Els hem donat una bandera que no han tingut mai’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any