Dinamarca demana a les Fèroe que clarifiquin si volen ser independents

  • El primer ministre danès proposa la independència del petit arxipèlag si el parlament feroès tira endavant una reforma constitucional que topa amb la constitució de Dinamarca

VilaWeb
Redacció
08.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Illes Fèroe són un arxipèlag de divuit illes situat entre Escòcia i Islàndia, de 48.000 habitants, amb un govern autònom sota sobirania danesa, que deté les competències de defensa i d’afers estrangers. El parlament de Torshavn, la capital, treballa actualment en una reforma de la constitució que ha començat a aixecar polseguera a Dinamarca, on el primer ministre, Lars Lokke Rasmussen, ja ha anunciat que topa amb la constitució danesa. Seguint el parer del ministre de Justícia de Dinamarca, que considera que algunes clàusules que es volen introduir a la constitució feroesa són incompatibles amb les de la danesa, Rasmussen ha proposat al seu homòleg feroès, Kaj Leo Holm Johannesen, dues opcions: o retirar la reforma constitucional o optar per la independència.

Per Rasmussen, si el parlament de les Fèroe vol tirar endavant la nova constitució, l’arxipèlag s’hauria de plantejar formalment declarar la independència total respecte de Dinamarca. En cas contrari, hauria de fer marxa enrere i retirar l’esborrany constitucional actual. Així ho va expressar fa pocs dies en una carta al primer ministre feroès, on afegia que si les illes opten per la independència, Dinamarca no s’hi oposarà. Fa una setmana, tots dos dirigents es van reunir i Kaj Leo Holm Johannesen va dir a Rasmussen que les Fèroe, de moment, no volen optar per la plena sobirania i que, per tant, retiraran l’esborrany de constitució.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any