‘Tancant Gandia TV s’han carregat vint-i-sis anys de televisió de qualitat’

  • Els treballadors han convocat una concetració contra la decisió del nou batlle Arturo Torró (PP) · El govern local justifica la decisió per motius legals perquè cal crear un consorci comarcal de gestió

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘És una llàstima perquè d’un dia per l’altre s’han carregat vint-i-sis anys d’història de televisió de qualitat, amb sensibilitat pels moviments cívics i la terra’ explica Ferran Millet, un dels treballadors de Gandia TV. El nou batlle de Gandia, Arturo Torró (PP), estrena el càrrec amb el tancament d’aquesta històrica televisió local, tancament que ja havia intentat la Generalitat. Els treballadors han convocat una concentració de protesta a les 20 h a la plaça Major de Gandia amb el lema ‘Sí a la televisió pública de Gandia’.

 

‘Aquesta televisió es nutria dels directes d’actes socials i culturals que fem aquí: actes esportius, teatrals, recitals de cantautors… Una meravella que s’han carregat. Una causa que semblava impossible i era possible, fins fa poc’ diu Millet. Gandia TV és una televisió més antiga que Canal 9. Oferia una programació completament en català i amb una forta presència de cultura valenciana, amb moltes actuacions de grups del país. Gandia TV comptava amb convenis i col·laboracions directes amb TV3 i Info TV. No hi ha dades recents d’audiència, però l’última enquesta, feta fa cinc anys, donava a la televisió local el 75% del públic.

La fi de les emissions

Gandia TV ha suspès ‘temporalment’ l’emissió per decisió del consell d’administració, controlat pel PP, que al·lega motius legals. El govern diu que cal esperar a tenir fets els nous estatuts del consorci comarcal, amb la incorporació de representants dels ajuntaments de Tavernes de la Valldigna i Oliva.

Al marge d’aquests arguments ‘legals’, l’ajuntament ha dit que ‘és inviable que Gandia pugui pagar el cost d’aquesta televisió, que puja a 1,7 milions d’euros, especialment en temps de crisi’. El govern diu que ‘ha decidit de prioritzar les polítiques socials’.

En el comunicat de premsa oficial, el PP diu que ha parlat amb els treballadors afectats pel tancament, però els periodistes de Gandia TV denuncien que això és fals. El tancament de Gandia TV no era al programa electoral del PP i durant la campanya electoral, quan els periodistes d’aquesta televisió es mostraven preocupats pel seu futur, el partit els contestava que havien d’estar tranquils, que hi hauria els canvis normals en una televisió pública quan el govern canvia de mans, però que no passaria res més. Ferran Millet, un dels treballadors, explica que ‘a la plantilla ens sentim completament impotents. No creiem que recuperin el projecte’.

Els 1,7 milions d’euros als quals fa referència el PP són, en realitat, el cost d’una partida major, la d’iniciatives de comunicació de Gandia, on també hi ha altres activitats de comunicació de l’ajuntament. Gandia TV té un cost d’entre 800.000 i 850.000 euros.

L’oposició ha reaccionat ràpidament al tancament. El representant socialista al consell d’administració de la televisió, Vicent Mascarell, diu que ‘no hi ha arguments jurídics ni econòmics que justifiquin el tancament’. Mascarell diu que Gandia TV ‘emet exercint el dret d’informar als ciutadans com a ens públic local i valencià, tal com marca la llei’. 

La Unió de Periodistes Valencians ha volgut mostrar la seva solidaritat amb els treballadors i, en un missatge a la seva web, considera que el tancament és una ‘pèrdua de pluralitat informativa per als ciutadans de la capital de la Safor, així com per als de la resta de la comarca’ i ‘insta el consistori a replantejar el cessament de les emissions’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any