Milers de persones es manifesten a Sant Sebastià contra els ‘judicis polítics’

  • La multitudinària manifestació era convocada per la plataforma Eleak per a reivindicar els drets de vuit dirigents de l'esquerra independentista basca encausats en el sumari Bateragune

VilaWeb
Redacció
03.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma Eleak va organitzar ahir una multitudinària manifestació (vídeo) a Sant Sebastià per a reivindicar els drets civils i polítics dels encausats del ‘cas Bateragune’, un judici contra vuit dirigents de l’esquerra independentista basca que, segons l’acusació, provaven de reconstruir Batasuna. Entre els dirigents encausats per l’Audiència Nacional espanyola hi ha Arnaldo Otegi, Rafa Díez i Txelui Moreno.

A la convocatòria, amb el lema ‘No als judicis polítics. Endavant amb les solucions’, s’hi van sumar partits com Eusko Alkartasuna, Aralar, Alternatiba, Ezker Batua, la plataforma Lokarri i els sindicats Comissions Obreres, ELA, LAB, STEE-EILAS, ENHE i HIRU.

A més, divendres la junta de govern de l’Ajuntament de Sant Sebastià, en mans de Bildu, va aprovar una declaració de suport als encausats del cas Bateragune, que critica la celebració d’un ‘judici polític’ que, segons diu el text, ‘vol obstaculitzar els nous temps oberts en aquest país i posa en evidència el dèficit democràtic seriós de l’estat’.

A la manifestació, hi van participar milers de persones, que van recórrer la distància entre el túnel d’Antiguo i el Boulevard. Entre els manifestatnts hi havia el diputat general de Guipúscoa, Martin Garitano, i els quatre encausats d’aquest procés que va començar dilluns passat a Madrid que estan en llibertat: Rafa Díez, José Manuel Serra, Amaia Esnal i Txelui Moreno. Aquest últim va emplaçar, en nom de l’esquerra independentista, el president basc, Patxi López, a fer una declaració pública per a demanar ‘la fi de la persecució per motius polítics contra els militants independentistes’. ‘Que digui que ja s’han acabat els macrosumaris, els judicis a l’Audiència Nacional espanyola, i que s’ha acabat, finalment, la persecució contra les idees polítiques a Euskal Herria’, va afegir.

Xabier Oleaga i Kontxita Beitia es van encarregar de llegir el text final de la manifestació, en què van insistir que els judicis polítics són part del passat: ‘No volem polítiques repressives dels estats, no volem la violència d’ETA, ni violència política de cap mena.’ També s’hi afirmava que el missatge de la manifestació havia d’arribar a instàncies judicials espanyoles i internacionals, perquè els encausats tenen ‘un protagonisme particular’ en la ‘cuina’ del canvi polític i social a Euskal Herria.

Representants polítics, sindicals i socials catalans, contra el ‘cas Bateragune’

Quasi un centenar de representants de l’àmbit polític, sindical, social i cultural català han subscrit una declaració conjunta, feta pública ahir, contra el sumari Bateragune. Els signants recorden que es tracta d’un sumari de base política ‘d’extrema gravetat des del punt de vista democràtic’ i ‘una flagrant violació dels drets humans’. També fan una crida a ‘alliberar el present de les cadenes del passat’ i s’adhereixen a la manifestació convocada a Sant Sebastià a favor dels encausats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any