Flandes i Escòcia: Dos camins diferents cap a la independència

  • El president de l'SNP, Ian Hudghton, i l'eurodiputada de l'N-VA, Frieda Brepoels, els comenten en declaracions a VilaWeb

VilaWeb
Redacció
01.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els processos d’independència que hi pugui haver dins de la UE no es faran alhora i les institucions comunitàries els hauran de respectar. Són dues de les idees que van transmetre ahir els eurodiputats membres de l’Aliança lliure Europea que es van reunir a la seu d’Esquerra; tots van estar d’acord que el ritme i la manera d’arribar a la independència és molt diferent en cada país: hi ha dos exemples, oposats, ben clars: el camí que traça l’SNP escocès i de l’N-VA flamenc. En parlen a VilaWeb (vídeo) el president de l’SNP, Ian Hudghton, i l’eurodiputada de l’N-VA, Frieda Brepoels.

‘Sabem que especialment els estats més grans, com Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit només estan interessats en el seu poder. No els preocupa la democràcia, la gent o la voluntat del poble’, diu Brepoels, que apunta un camí cap a la independència que no passa pas per un referèndum, sinó per un acord de separació entre flamencs i valons, i per un pas previ a la sepració total: la confederació. ‘En el moment en què decidim que volem ser independents necessitem un acord amb l’altra part de Bèlgica, i en el moment en què el tinguem, Bèlgica desapareixerà (…). Sabem que la nostra meta final és la independència, tothom ho sap, un estat independent en una UE democràtica. Però potser el pròxim pas podria ser un sistema confederal, en què acceptem que potser els valons no estan tan lluny, i aquest és el primer problema. I el segon problema és que competències com la defensa, l’asil i la immigració no les volem separar en dues parts perquè els pròxims anys Europa serà responsable d’aquestes competències’, afegeix l’eurodiputada flamenca.

En canvi, a Escòcia el camí proposat per l’SNP és diferent. Després d’haver obtingut una majoria absoluta en les recents eleccions al parlament escocès, el partit dirigit per Alex Salmond planteja la celebració d’un referèndum sobre la independència en la segona part de la legislatura, probablement el 2014. El president del partit, Ian Hudghton remarca el consens polític a Escòcia perquè es faci el referèndum: ‘El resultat electoral que hem tingut recentment a Escòcia ha donat un impuls al nostre procés i ha fet que canviï l’actitud dels partits unionistes a Escòcia. Abans de les eleccions els tres partits unionistes estaven contra la idea fins i tot de fer un referèndum sobre la independència. Vam fer les eleccions, l’SNP les va guanyar i ara tots els partits escocesos estan a favor de fer el referèndum’. I també el govern britànic, que ha reconegut el dret del poble escocès a poder votar si vol ser un estat independent: ‘Al govern britànic no li agrada la idea que Escòcia sigui un dia un membre independent de la UE, però ha hagut d’acceptar la voluntat de la gent, expressada a les últimes eleccions’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any