Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  30.06.2011  12:00

Agustí Vehí rep el IV Premi Crims de Tinta amb 'Quan la nit mata al dia'

El departament d'Interior i l'Editorial La Magrana atorguen aquest guardó dedicat a la novel·la negra

Men?ame
 

El conseller Felip Puig lliurarà aquesta tarda el IV Premi Crims de Tinta a Agustí Vehí per la novel·la 'Quan la nit mata al dia'. Es dóna el cas de Vehí és sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres. El jurat, format per Paco Camarasa, Jordi Canal, Àlex Martín Escribà, Marc Pastor i Isabel Obiols, ha valorat l'estil i una llengua naturalista, els tocs d'humor i de costumisme empordanès i un coneixement profund de la història de Figueres i del funcionament de la policia franquista. El premi té una dotació de 5.000 euros i el convoca el dapartament d'Interior de la Generalitat i l'editorial La Magrana.

La novel·la  planteja una mort inquietant: el delegat local de la Falange a Figueres, Juan Antonio Hinojosa, apareix mort al seu llit una nit de març de 1958. Està mig nu i algú li ha clavat al crani una pesada creu de fusta i metall i li ha lligat un cinturó al coll. El pis és ple com un ou d'abastiments de tota mena que contrasten de manera força obscena amb la precarietat i la grisor del moment. El panorama aconsella al comissari esparar instruccions de Madrid abans de decidir com procedir amb el cas. I Madrid mana silenci. Els inspectors Iríbar, de la Brigada d'Investigació Criminal, i Lopera, de la Político-Social, tenen punts de vista diferents. Mentre el primer malda per descobrir la identitat de l'assassí o assassina, el segon es dedica a sabotejar la investigació amb prepotència casernària. ¿Es troben davant d'un cas polític, econòmic, passional o d'una venjança? Mentre acaricia amb la mà tensa una medalla trobada a l'escenari del crim amb les inicials G. M. N, Iríbar pensa que amb els antecedents d'Hinojosa qualsevol cosa és possible.
 
No és la primera vegada que el premiat forma part del cos policial: Marc Pastor, primer guardonat i avui membre del jurat, és criminòleg i mosso d'esquadra. Agustí Vehí a més de sotsinspector de la guàrida urbana de Figueres és doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de la Escola de Prevenció i Seguretat Integral (UAB). És autor de les novel·les 'Abans del silenci' (Premi Ferran Canyameras, 2009) i 'Ginesta pels morts' (2010).