Christine Lagarde, successora de Strauss-Kahn al Fons Monetari Internacional

  • La ministra de finances francesa s'imposa al rival, el governador del Banc Central de Mèxic, Agustin Carstens

VilaWeb
Redacció
29.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ministra de finances francesa, Christine Lagarde, fou proclamada ahir nova directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), de manera que l’organisme roman sota direcció europea. Lagarde, de cinquanta-cinc anys, va tenir el suport de la UE, el Brasil, els EUA, Rússia, la Xina i de més països; és a dir, de la cúpula de l’FMI. En canvi, el rival, el governador del Banc Central de Mèxic, Agustin Carstens, va tenir el suport de l’Amèrica del Sud, d’Austràlia i del Canadà. Finalment, nogensmenys, la decisió es va adoptar per acord.

Lagarde va agrair la designació amb un breu comunicat: ‘El consell executiu de l’FMI m’acaba d’elegir perquè succeeixi a Strauss-Kahn com a directora gerent per un mandat de cinc anys, que començarà el 5 de juliol. Em sento profundament honorada per la confiança que el consell executiu ha dipositat en mi.’

La cúpula dels vint-i-quatre països que controlen l’FMI es va reunir ahir per acabar un procés que va començar al maig, quan Dominique Strauss-Kahn dimití de director gerent per poder-se defensar del delicte d’agressió sexual de què l’acusa un tribunal de Nova York.

La successió de Strauss-Kahn ha estat una de les més disputades de la història de l’FMI, perquè els països emergents han provat de situar-hi algú de la seva confiança. Ara, alguns candidats potencials temptejats per aquests països van desistir en veient que no tindrien prou suport. A més, la disputa va durar fins ahir mateix perquè els EUA encara no s’havien definit públicament. Finalment, en un comunicat, el secretari del tresor nord-americà, Timothy Geithner, va prendre partit per Lagarde, decisió que va ser determinant per a proclamar la ministra francesa.

Des que foren instituïts, l’endemà de la Segona Guerra Mundial, ja fa seixanta-quatre anys, Europa ha dirigit sempre l’FMI, i els nord-americans, el Banc Mundial.

Lagarde haurà d’acordar immediatament la participació de l’FMI en el suport financer de Grècia, i haurà de prendre decisions sobre els dictàmens espinosos d’aquest organisme –relacionats amb alguns aspectes de les grans economies del món– que han sortit a la llum pública.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any