Amadeu Abril: ‘El 2013 el paisatge d’internet serà molt diferent’

  • El jurista i promotor del domini .cat valora la decisió de la ICANN sobre els nous dominis genèrics

VilaWeb
Redacció
20.06.2011 - 19:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al capdavall, la ICANN finalment ha fet allò per què va ser creada: aprovar un procediment per a la creació de nous noms de domini genèrics (gTLD). Després dels experiments del 2000 (set nous gTLD, com ara .info i .museum) i del 2004 (vuit dominis per a comunitats determinades com ara .cat i .travel), ara arriba el ‘big bang’. Al principi del 2012, la ICANN acceptarà candidatures per a nous gTLD, de tota mena, per a tota mena d’usos i en nombre il·limitat. Els nous dominis començaran a ésser operatius en algun moment del 2013. I, aleshores, el paisatge d’internet serà molt diferent de com és avui.

Tindrem molts més dominis oberts i sense restriccions, de caràcter comercial, de gratuïts, de comunitats lingüístiques i de professionals, per a ciutats, continents i més àrees geogràfiques de tota mena (més enllà dels estats i algunes illes assimilades que ja tenen els dominis de dues lletres, com .ad i .uk). En tindrem amb tota mena de significats i tota mena de criteris d’admissió, alguns d’altament restrictius com els dedicats al sector financer. Moltes de les bones idees i iniciatvies que hi ha hagut els últims anys podran optar a tenir domini. Però també en tindran moltes idees de dubtosa utilitat, viabilitat i algunes de poca-soltades integrals i fracassos inapel·lables.

Haurem d’aprendre a conviure amb la diferència que introduirà el simple fet del gran nombre i la gran diversitat de dominis. Però dos tipus de dominis nous canviaran el paisatge per damunt de tots: els dominis en caràcters no llatins (fins ara, no hi ha hagut la possibilitat de crear TLD en alfabets, abajds, sil·labaris, ideogrames o més sistemes d’escriptura que no fossin la versió de la llengua anglesa de l’alfabet llatí). I aquest és un canvi enorme i radical per a aquella immensa part de la població que se n’ha sentit exclosa fins ara. I, per una altra banda, veurem dominis particulars, tancats al registre del públic. Hi haurà dominis propis d’empreses i organitzacions de tota mena: passarà vilaweb.cat a ésser .vilaweb? Facebook.com serà .facebook? Redcross.org serà .redcross? Bé, podran, i això pot ser alhora molt útil en alguns casos, però pot generar molta confusió en uns altres.

Canviar de paradigma tot sovint fa mandra. El disseny del nou sistema és ben lluny de la perfecció. Però confiem que el nombre, la qualitat i els beneficis aportats per les bones iniciatives sumi encara més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any