La ‘Plataforma NO retalleu la Cultura’ presenta al·legacions contra l’avantprojecte de Llei Òmnibus

  • Avui era l'últim dia per presentar les al·legacions

VilaWeb
M.S.
20.06.2011 - 15:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vintena de representats de setze associacions professionals de creadors, que s’agrupen en la ‘Plataforma NO retalleu la Cultura‘, han presentat al registre de la Generalitat del costat de la Plaça Sant Jaume un plec d’al·legacions contra l’avantprojecte de Llei de simplificació (Llei Òmnibus). Fins a les dues de la tarda d’avui hi havia temps per presentar-les. Els creadors diuen que l’avantprojecte suposa com a tema de fons el canvi de model del departament de Cultura, un retrocés perquè torna al model de cultura dirigista i utilitarista.

A l’acte simbòlic hi han participat els escriptors Maria Barbal, Miquel de Palol, Maria Mercè Roca, la presidenta del PEN català Carme Arenas, l’artista plàstic Perico Pastor, el president de l’Associació de músics de jazz i música moderna Max Sunyer…

En representació de les associacions, Florenci Guntín, que va tenir un paper destacat en la negociació de la llei del CoNCA, ha explicat que el document demana la retirada de tots els articles relatius al nou Institut Català de la Creació i les Empreses Culturals (l’antic ICIC, que ara pren tot el poder i que equipara l’artista a una empresa cultural), els relatius al CoNCA i els relatius a la Institució de les Lletres Catalanes. Demana la retirada de les disposicions addicionals, les disposicions transitòries i derogatòries relatives a aquestes entitats.

El document lamenta que s’hagi trencat la dinàmica de negociació entre el departament i les associacions de creadors. Lamenta que el govern no hagi consultat ni parlat amb ningú, ni organitzacions ni creadors, ni els organismes més afectats (el CoNCA i la Institució de les Lletres Catalanes). ‘Amb aquest procediment, el govern de la Generalitat ha trencat amb la llarga dinàmica de debats, consultes, negociacions i consens sobre el model de gestió de les polítiques culturals a Catalunya.’

‘Demanarem immediatament una trobada amb el conseller per començar a dialogar’, comenta Guntín. ‘Perquè l’aprovació de la llei suposarà tornar al model de sempre, que acumula tot el poder en el govern, que pren totes les decisions de manera despòtica i, a jutjar per les atribucions que se li dóna al nou Institut Català de la Creació, amb una visió clarament mercantilista, economicista, i m’atreviria a dir neoliberal de la cultura.’ Guntín ha dit que era un ‘retrocés inesperat, perquè va ser Ferran Mascarell qui al 2006 va lliurar el projecte de llei del CoNCA al Parlament. També ha recordat que CiU es va abstenir però que l’actual president Artur Mas el 16 de novembre es va comprometre a mantenir les competències executives del CoNCA.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts és l’exponent d’una nova manera de plantejar la relació entre el món de la cultura i el govern: ‘El Consell de les Arts és el garant de la llibertat d’expressió i creació doncs les seves decisions es basen (exclusivament) en criteris artístics i no pas per afinitats polítiques o ideològiques’, diu el document d’al·legacions.

L’avantprojecte de la llei Òmnibus deroga la llei del CoNCA i converteix aquest organisme en un mer consell assessor, el mateix que li succeeix a la Institució de les Lletres Catalanes. El document dels creadors recorda que la ILC es va fundar en temps de la República, va ser derogada pel dictador Franco i recuperada l’any 1987. I que la seva funció és la de promoure totes les formes d’escriptura, de manera que sense una funció executiva, no tindria sentit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any