Els ‘indignats’ acorden de marxar del parlament després d’haver impedit l’accés als diputats

  • Mas i De Gispert i alguns consellers hi arriben en helicòpter · Alguns consellers, com Recoder, i desenes de diputats, com López Tena, Pelegrí, Laporta i Geli, entre els que no han pogut entrar · Ho han hagut de fer més tard en vehicles dels mossos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.06.2011 - 08:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’assemblea de l’acampada de Barcelona ha decidit aquesta tarda de marxar del parc de la Ciutadella i ha convocat una asseguda a la plaça de Sant Jaume a les sis del vespre. Amb tot, hi continua havent un grup d’indignats’ que es concentra a la sortida del parlament pel zoo i que ha increpat funcionaris i periodistes que sortien. Els ‘indignats’ han impedit al matí als diputats de poder-hi entrar (vídeo). Alguns ho han pogut fer, a peu, però han estat escridassats, empentats -com Ernest Maragall-, i ruixats de pintura -com Joan Boada i Montserrat Tura.

El president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i alguns consellers han hagut d’entrar en helicòpter al parlament. Molts altres no han pogut entrar, perquè han estat empentats, els han llençat aigua i els han escopit quan volien accedir al cordó policíac per entrar al parlament. Al conseller Joaquim Llena, per exemple, li han llençat aigua, ous i cafè.

Un dels que no ha pogut entrar és el diputat de Solidaritat Alfons López Tena, que anava acompanyat del diputat de CiU Gerard Figueres, i ha explicat a VilaWeb: ‘Ens han llençat aigua, hi ha hagut una allau d’empentes, crits…’. López Tena s’ha aplegat a l’exterior del parlament amb una vintena més de diputats que tampoc no han pogut entrar, entre els quals hi havia també Josep M. Pelegrí, Joan Laporta, Marina Geli, Rafael Luna i Albert Rivera. El conseller Lluís Recoder també ha explicat que no havia pogut accedir al parlament amb el cotxe oficial, igual que uns altres consellers. Els representants del govern han anat entrant més tard al parlament en helicòpter.

Els diputats que no havien pogut entrar s’han reunit a l’estació del Nord i han accedit a la cambra més tard amb vehicles dels mossos.

Cordó policíac

Els mossos d’esquadra han fet un gran cordó policíac a primera hora del matí al voltant de l’accés al parc de la Ciutadella que hi ha a la cruïlla del carrer Welington amb el carrer Pujades, on s’aplegaven un miler d’acampats. Als altres accessos, com el de l’estació de França i el del passeig de Lluís Companys, que estan tancats, també hi havia acampats concentrats, però sense presència policíaca.

Per tant, l’única porta oberta al parc era la de Wellington amb Pujades, amb una forta presència de mossos d’esquadra. Poc abans de les set del matí hi ha hagut uns primers moments de tensió, en el moment de formar el cordó, amb els acampats que hi havia, i els agents han arribat a disparar salves. Més tard hi ha hagut topades: els agents han carregat contra un grup reduït de manifestants que impedia la sortida d’un furgó de la policia al carrer de Wellington.

El cordó s’ha mantingut fins que han començat a entrar els diputats, però més tard, quan encara no havien accedit tots els parlamentaris al parc de la Ciutadella, la policia ha desfet la primera línia del cordó.

De Gispert: ‘Els demano que continuem amb normalitat’

A les 10.00, quan havia començar el ple, hi havia desenes de diputats encara fora de la cambra. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha començat la intervenció presentant el projecte de llei de pressupost sense que hi hagués tots els diputats. Abans, la presidenta del parlament, Núria de Gispert, ha fet una declaració de referència als incidents que hi ha hagut a l’entrada dels diputats: ‘Des de fa trenta-un any aquest parlament ha celebrat les seves sessions plenàries amb normalitat. Els demano que avui continuem amb questa normalitat’.

Nit davant el parc de la Ciutadella

Els ‘indignats’ han passat la nit acampats als accessos del parc de la Ciutadella de Barcelona en senyal de protesta contra les retallades del pressupost que avui discuteix el parlament (Twitter).

Més d’un miler de manifestants van arribar ahir al vespre a les portes del parc, ja barrades, per participar en la protesta (vídeo). Els ‘indignats’ van acceptar l’oferta del Departament d’Interior d’acampar al passeig de Picasso, situat al lateral extern del parc de la Ciutadella i davant l’entrada principal.

L’Ajuntament de Barcelona va tancar ahir el parc de la Ciutadella per evitar que els indignats poguessin acampar-hi i va blindar el perímetre del parc amb tanques en previsió de les protestes anunciades

Per boca del portaveu, Francesc Homs, el govern va fer saber, també ahir, que garantiria el desenvolupament normal del ple del parlament: ‘L’obligació d’un govern és d’assegurar que es pugui desenvolupar amb tota normalitat una sessió plenària’. Generalitat i ajuntament tenen previst de mantenir el parc tancat fins demà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any