Avui, conversa amb Joaquim Carbó

  • L'escriptor de literatura infantil i juvenil parlarà amb els lectors de VilaWeb, a les 18.00

VilaWeb
Redacció
15.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 1932), conegut sobretot per la seva dilatada trajectòria d’escriptor de literatura infantil i juvenil, serà el protagonista de la conversa de VilaWeb, que començarà a les sis d’horabaixa. Carbó és autor dels best-sellers ‘La casa sota la sorra’ i ‘La colla dels déus’, i d’un centenar d’obres més. El darrer llibre que ha publicat, ‘Jocs d’infants’ (Proteus, 2011), és un plec de relats breus que parteixen de notícies protagonitzades per infants. Aquest mes Joaquim Carbó és l’escriptor protagonista del club de lectura digital Què llegeixes?!

Explica Carbó: ‘Em vaig iniciar en l’ofici d’inventar i escriure històries a les acaballes del 1958, però no vaig pensar que em podia dedicar als llibres per a infants i joves fins al cap de tres anys, quan el naixement de Cavall Fort ho va fer possible.’ Vinculat a Cavall Fort des del primer número (1961), va formar part del consell de redacció de la revista i va desenvolupar una extensa dedicació als llibres per a infants i joves, alternats amb narracions i novel·les per a adults (en total, un centenar de títols). Als setze anys va entrar a treballar d’administratiu per oposició en una entitat d’estalvi i, durant quaranta anys, va compaginar aquesta feina amb la d’escriptor.

És un històric del col·lectiu Ofèlia Dracs, que va reivindicar i assajar d’una manera lliure la literatura de gènere. Carbó va col·laborar en la publicació de llibres eròtics (‘Deu pometes té el pomer’), de por morbosa, de novel·la negra, de ciència-ficció, de gastronomia i de misteri. Ha treballat en el moviment associatiu dels escriptors. Va coordinar el sector del llibre infantil del Congrés de Cultura Catalana. És soci del PEN i va formar part de les primeres juntes de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). L’any 2002 va rebre el Premi Memorial Jaume Fuster, que atorguen els escriptors mateixos, pel conjunt de la seva obra.

Fa cinc anys, el 2006, es van celebrar els quaranta anys de ‘La casa sota la sorra’ amb una nova edició del llibre, commemorativa, que inclou quaranta felicitacions d’escriptors. Del llibre, ja se n’han fet setanta-dues edicions. ‘La casa sota la sorra’ va ser la primera novel·la que va escriure Joaquim Carbó. El perquè de l’èxit d’aquest llibre juvenil d’aventures, Carbó no se l’explica gaire, però diu: ‘Segurament que va sortir al moment que tocava. També s’ha de dir que la revista Cavall Fort va tenir-hi un paper molt important: La versió de la novel·la que vam fer en còmic, amb dibuixos d’en Josep M. Madorell, li va donar molta volada, i també va donar-hi molta empenta el proselitisme que en va fer l’editor Ramon Basora a les escoles d’estiu, perquè ‘La casa sota la sorra’ arribés a l’escola’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any