Biel Majoral: ‘La implantació d’un model plurilingüe a l’ensenyament és inviable
a les Illes’

  • El professor de llengua catalana de la Facultat d'Educació de la UIB comenta la proposta de Bauzá al parlament

VilaWeb
Redacció
14.06.2011 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Ramon Bauzá ha guanyat les eleccions, en bona part, pel discurs que ha fet contra el català i, per això, ara anuncia canvis de model lingüístic en l’ensenyament per acontentar la clientela. Ara, no podrà fer res d’això que ha anunciat perquè és inviable econòmicament. Bauzá no té diners per a duplicar els professors a les escoles i fer possible una doble línia educativa.

Les coses a l’escola no poden canviar gaire. No hi ha diners per a fer la inversió que demana un canvi com el que anuncia el PP. Totes les propostes en l’àmbit de l’ensenyament que fa el PP van encaminades a potenciar l’escola privada i concertada. Quant a la llengua, intentaran d’aplicar estrictament el decret de mínims per tal que el castellà sigui més present a les escoles. Però que ningú no s’enganyi: el decret de mínims vol dir un 50% de les assignatures en català, no és una immersió lingüística plena com al Principat.

És cert que qualsevol canvi que promogui el PP serà en detriment del català, però no pot pas aplicar un canvi de model perquè no hi ha els recursos per a fer-ho. Així mateix, la comunitat educativa s’oposarà a tot allò que pretengui fer recular el català. Per exemple, no acceptarà l’eliminació del requisit de coneixement del català pels professors.

Hem de començar a reflexionar. Fins ara s’han fet moltes cosetes que no serveixen de res. El pacte de progrés no ha fet absolutament res per evitar això que pot passar ara. Han mantengut la mateixa legislació que es va aprovar fa dècades. No ha provat de reforçar la llengua amb mesures de més abast, més ambicioses. No crec que es pugui anar gaire més enrere d’on som.

 

Biel Majoral

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any