La gran nit del Sant Jordi: 14 de juny de 1991

VilaWeb
Bel Zaballa
14.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Han passat vint anys i continua essent la gran nit de la música catalana. Aquell 14 de juny de 1991, ja tan llunyà, més de 22.000 assistents van omplir el Palau Sant Jordi de Barcelona per sentir en un sol escenari quatre dels principals grups del moment: els Pets, Sau, Sopa de Cabra i Sangtraït. El concert va marcar un abans i un després de la música nostra. Aquests quatre grups, i alguns que no van ser al Sant Jordi (per exemple, Lax’n’busto) han esdevingut els referents de tota una generació.

Ara, d’instantànies immortalitzades d’aquella vetllada, no n’hi ha pas gaires. Fa vint anys la gent no anava a concert amb càmeres de retratar a la butxaca, i menys encara amb mòbils multimèdia, i l’endemà ningú no en publicava cap crònica particular en cap mena de bloc digital. Ara, si furguem una mica per YouTube, sí que hi trobarem una bona part d’aquell concert, enregistrat per Televisió de Catalunya. Cançons tan representatives com ‘Tarragona m’esborrona‘ o ‘S’ha acabat‘ dels Pets, ‘L’Empordà‘ o ‘El sexo‘ de Sopa de Cabra, ‘Sang en el fang‘ o ‘Els senyors de les pedres‘ de Sangtraït i ‘Foc al cos‘ o ‘Deprimit‘ de Sau. També s’hi poden trobar fragments del programa ‘Rock’n’roll al Palau’ que va emetre ‘Sputnik’ del Canal 33.

Sobre què va significar aquell concert per a la música catalana i sobre la polèmica pel paper que hi va tenir la Generalitat, que en va sufragar una part (encara hi ha qui diu que fou un ‘fenomen subvencionat’), en parlen mànagers, músics i periodistes al documental ‘La gran nit del Sant Jordi‘ que va publicar-se fa tres anys i que es va distribuir amb el número 150 de la revista Enderrock, apareguda el 1993. I és que vint anys després, el record d’aquell concert es manté ben viu, oimés que continuen a peu d’escenari molts dels qui hi van actuar.

De fet, la companyia de teatre Dagoll Dagom prepara, des de fa un parell de mesos, l’espectacle ‘Cop de rock’, que vol ser un repàs de la banda sonora dels anys vuitanta i noranta de casa nostra. Un seguit de cançons per a explicar la història d’un jove grup de rock de la primeria dels anys noranta que, en un segon acte de l’espectacle, té, a final del segle XX, una segona oportunitat. ‘Cop de rock’ s’estrenarà l’11 de setembre al Teatre Victòria, justament el dia que Sopa de Cabra tornarà a pujar al mateix escenari del Palau Sant Jordi en què va actuar fa vint anys. Serà una tornada puntual, deu anys després d’haver-se escindit, precedida per les actuacions, al mateix lloc, dels dies 9 i 10 de setembre, amb les entrades ja esgotades.

Ara, si els Sopa de Cabra tornen, n’hi ha que no se n’han anat mai. És el cas dels Pets, que continuen en actiu, i amb una salut òptima. Després del primer Palau de la Música ara enllesteixen la ronda del vint-i-cinquè aniversari, que començarà aviat. De la resta dels protagonistes d’aquella nit al Sant Jordi, cal dir que en Pep Sala ha fet carrera en solitari des de la mort de Carles Sabater, el 1999, fet que va emmenar la desaparició de Sau. Just ara s’han commemorat els vint anys de la publicació del disc ‘El més gran dels pecadors’, que ha obligat en Sala a fer un concert de record de Sau. Ha estat una de les últimes actuacions seves car, passat l’estiu, deixarà de cantar indefinidament. Sangtraït es va dissoldre l’any 2001, però Lupe Villar fa carrera en solitari, Papa Juls és a punt de fer el primer concert amb Papa Juls Blues Band, i Quim Mandado i Martín Rodríguez són part de Los Guardianes del Puente.

En aquests vint anys, la música de casa nostra ha evolucionat, ha crescut i s’ha fet més agosarada. De concerts de recordança n’hi ha hagut, per sort, molts més, però mentre no es demostri la contrària, la nit del 14 de juny de 1991 continuarà essent la més màgica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any