Notícies

Dilluns  13.06.2011  12:14

Bildu també presidirà la Junta General de Guipúscoa

PNB, PSE i PP exlouen l'esquerra abertzale de la junta de Biscaia

Men?ame
 

Lohitzune Txarola (Bildu), de trenta-tres anys, i militant d'Eusko Alkartasuna, ha estat elegida presidenta de la Junta General de Guipúscoa. Amb els vint-i-dos vots dels apoderats de Bildu i el d'Aralar (tant a la primera com a la segona tanda), l'esquerra abertzale assoleix el control d'aquesta institució. PNB i PSE, que junts sumaven 24 apoderats no han pactat cap aliança i els partits han arribat a un acord per a la resta de càrrecs, donant així la primera vice-presidència a Eider Mendoza (PNB), la segona a Julio Astudillo (PSE) i les dues secretaries a Iñigo Manrique (PP) i Rebeka Ubera (Aralar).

A Biscaia, en canvi, PNB, PSE i PP han exclòs Bildu, segona força més votada, de la junta, que serà presidida per Ana Madariaga (PNB). Les dues vice-presidències se les repartiran PSE i PNB, mercès als vots del PP. I les secretaries, PNB i PP. D'aquesta manera, PNB, PSE i PP han consumat le pacte tàcit per excloure Bildu de la junta.

Les majories són més complicades a Àlaba, que es constuirà dimecres, on el PP és la formació amb més apoderats, 16, seguit del PNB, amb 13, i Bildu, amb 11. El PSE, que donarà suport al candidat del PP, en té 9, i Ezker Batua en té dos més, que poden ser decisius. Els bloc configurat per PP i PSE suma 25 apoderats; mentre que el bloc de PNB i Bildu en suma 24. Els dos apoderats d'EB podrien fer caure la presidència a les mans del PNB, però l'entesa és molt difícil.

Al Parlament de Navarra, que també es constituirà dimecres, la victòria d'UPN fou prou contundent per no deixar marge a l'aritmètica parlamentària per a construir alternatives majoritàries. Els 19 diputats de la formació regionalista, seguits pels 9 del PSN, imposaran la seva majoria per investir nova presidenta Yolanda Barcina, en substitució del també regionalista Miguel Sanz.