CiU i PP governaran plegats la Diputació de Barcelona

  • Mas aprovarà el pressupost de la Generalitat amb el suport del PP

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.06.2011 - 11:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per primera vegada la Diputació de Barcelona serà presidida per CiU i no per un socialista. CiU i PP han arribat a un acord per governar plegats la Diputació, gran feu tradicional de poder del PSC. Els dirigents de CiU de Martorell, Sant Cugat i Terrassa sonen com a possibles nous presidents de l’organisme. El PP ostentarà la primera i la tercera vice-presidència, mentre que CiU es quedarà la segona i la quarta. La cinquena s’ha ofert al PSC, que encara no ha contestat.

Malgrat que els noms de les persones que ocuparan els càrrecs encara no s’han concretat, el batlle de Martorell i president de l’Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, és un dels més ben posicionats per ocupar la presidència d’un dels òrgans de poder més potents de l’aparell administratiu a Catalunya. Amb tot, altres fonts parlen de la batllessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i del dirigent de CiU a Terrassa, Josep Rull, com a noms que també podrien optar al càrrec.

L’acord entre CiU i el PP també implica una profunda remodelació de l’organigrama de l’entitat, que passaria de tretze àrees a cinc, distribuïdes en cinc vice-presidències. La primera (PP), Vice-presidència de Territori i Sostenibilitat, s’encarregarà de les àrees d’Infraestructures, Urbanisme, Habitatge, espais naturals i medi ambient. La segona (CiU), Vice-presidència de Coneixement i Noves Tecnologies, gestionarà Cultura, Educació i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. La tercera (PP), Vice-presidència de Desenvolupament Econòmic i Ocupació, gestionarà les àrees de Promoció Econòmica i Productiva, Ocupació, Comerç, Esports i Turisme. La quarta (CiU), Vice-presidència d’Atenció a les Persones, gestionarà les àrees de Benestar Social, Salut Pública i Consum. Finalment, la cinquena, que s’ha ofert al PSC, s’anomenarà Vice-presidència Institucional, però encara no s’ha indicat quines àrees gestionarà.

L’acord va tancar-se ahir a la nit en una reunió a la qual van assistir, per part de CiU, Oriol Pujol, Lluís Corominas, responsable de política municipal, i Benet Maimí, negociador per part d’UDC dels pactes municipals. Per part del PP hi van assistir Jordi Cornet, secretari general del PPC, i Jorge Fernández Díaz. El document està signat per ambdues parts i s’hi especifica que el motiu de la reducció d’àmbits de la Diputació respon a la racionalització de recursos i la simplificació de l’organització interna. També marquen com a finalitats el compromís a l’eficiència i l’impuls de l’ocupació.

El PP possibilita l’aprovació del pressupost de la Generalitat

El PP farà possible que el pressupost del govern de la Generalitat (projecte, pdf) superi el primer tràmit parlamentari. Així ho va anunciar ahir el portaveu del PP, Enric Millo, (àudio), atès que ‘les converses havien avançat satisfactòriament’. Però, va puntualitzar que això no significava ‘que el pressupost fos pactat ni acordat i que tampoc no hi havia una decisió presa sobre el vot definitiu al final del procés’.

Millo va explicar que ara s’obriria una segona etapa de negociació per parlar de la simplificació i de la racionalització d’empreses i d’organismes públics, de l’estabilitat pressupostària i de la reducció de despeses supèrflues.

CiU havia negociat també amb Esquerra l’aprovació dels comptes, si els republicans s’abstenien, cosa possible mercès al vot favorable del diputat no adscrit, Joan Laporta. Però ambdues formacions ja havien reconegut que eren mínimes les possibilitats d’acord entre CiU i ERC, que les cinc condicions (pdf) presentades per ERC no milloraven pas. De fet, els republicans van presentar ahir una esmena a la totalitat del pressupost ‘preventiva’, en veient que era possible que CiU i PP es posessin d’acord.

La setmana entrant es votaran les esmenes a la totalitat del text que presenten tots els altres grups de l’oposició, llevat del PP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any