El Grup de Defensa del Patrimoni demana la recuperació de la Font dels Frares

  • La proposta s’amplia a recuperar o catalogar les rescloses de l’entorn

VilaWeb
Redacció
10.06.2011 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant els darrers mesos el GDP, a través d’un representant dels seus membres ha fet un seguiment de l’agençament i millora dels camins de ribera i dels espais (paratges, fonts, sèquies etc.) entorn del Gurri i Meder. Fruit d’aquest treball de camp ha estat la recuperació de l’indret de la Font dels Frares, (dins del terme de Santa Eugènia de Berga) que ja es va visitar el mes de gener darrer en companyia d’un grup de simpatitzants vigatans i santaeugeniencs. La restauració de la deu d’aigua i del paratge de les Font dels Frares hauria de ser la cirereta del pastís d’aquest treball de millora i agençament d’antics paratges vora riu, que es va reprendre amb força, des de la regidoria de medi ambient de Vic, al llarg de la darrera legislatura.

Comunicat del GDP

Diversos membres del Grup de Defensa del Patrimoni Vic Osona, han estat seguint amb interès els darrers mesos la neteja i recuperació del bosc i camins de ribera ran dels rius Gurri i Mèder al seu pas per Vic. Uns treballs positius i útils per a la recuperació del medi natural i molt aptes per al gaudi dels ciutadans que a diari transcorren, tot passejant, per aquests camins. Una feina feta per l’anterior consistori la qual desitgem que es mantingui, millori i no caigui novament en l’oblit.

D’una banda prenem per positives les indicacions que han situat el pou de Glaç al mapa del recorregut, amb tot no s’ha practicat cap mena de tasca de manteniment ni protecció a la cel·la del pou. Resta per tant una possible adequació del seu interior com a sala de petit format per a activitats mediambientals, musicals, poètiques etc. tal com el GDP ja ha suggerit en altres ocasions.

Per un altra cantó i per implicació personal d’un membre del nostre grup, es va animar a través de la regidoria de Medi Ambient de Vic a recuperar la zona del riu Gurri salvaguardant-ne els elements patrimonials. És per això que ens hem de felicitar finalment per les tasques dutes a terme entre els meandre de Benages fins la font del Bruguer, on quedaria pendent arranjar la sèquia que transcorre uns metres paral·lela al camí del pont gòtic del mateix indret. En aquesta mateix sentit, hem de recordar que, fa poques setmanes es va fer una inauguració simbòlica d’un dels trams en què s’ hi ha posat senyalització en mètode braille, prop de l’Horta Fonda. Una decisió i un tractament d’un espai natural adaptat encomiables.

Però és precisament a la zona propera al meandre de Benages on en converses amb els tècnics de Medi Ambient es va insistir en la recuperació d’ una font emblemàtica: la Font dels Frares, ja en terme de Santa Eugènia de Berga, però d’una gran tradició per als vigatans.

Després d’ una petita sortida organitzada a través d’una xarxa social es va fer una visita a la zona, junt amb autoritats dels dos municipis, per tal d ‘inspeccionar visualment la zona i animar a acabar la recuperació del tram de ribera de la riera de Vilalleons, lloc on es trobava la deu de la “mítica”font. El diumenge dia 5 de juny, i després d’un intent anterior, no reeixit, Albert Bagué, membre del GDP, va redescobrir la Font dels Frares, enterrada sota una quantitat de sediments de la riera i d’un bon gruix de vegetació que en dissimulava la seva localització. El lloc és freqüentat encara avui per veïns de Vic que hi arriben cada cap de setmana sense conèixer la ubicació exacta de la font i la donaven per desapareguda.

Ara que ha florit novament, després de tants anys d’oblit, la deu d’una font emblemàtica, des del GDP proposem, als responsables polítics dels dos municipis veïns (Vic i Santa Eugènia), que a curt o mig termini s’acabi d’adequar la zona a l’igual que s’han recuperat aigües avall les fons del Pas i del Bruguer, amb una canalització de la font i una millora de l’entorn, apte per al camí el descans i la trobada. Al mateix temps la proposta del GDP s’amplia a recuperar o catalogar les rescloses de l’entorn, font i origen d’antigues sèquies d’horta o molins propers a l’indret de la font. Tots ells són elements importants del passat dels dos municipis veïns.

GDP (Vic-Osona)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any