Les concentracions contra el decret del Consell clamen per la llengua a l’escola

  • Milers de manifestants a València, Castelló, Alacant, Tarragona i Barcelona · VilaWeb TV us ofereix el reportatge de les concentracions i declaracions, entre altres, de Vicent Moreno, Jorge Alarte (PSPV-PSOE), Enric Morera (Compromís) i Marga Sanz (EUPV)

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants van participar ahir en les concentracions en defensa de la llengua i contra el decret anunciat pel conseller d’Educació valencià, Alejandro Font de Mora, per eliminar la línia en català i imposar una sola línia que integraria català, espanyol i una tercera llengua, a parts iguals. Places cèntriques d’Alacant, Castelló, València, Barcelona i Tarragona es van omplir de manifestants convocats per Escola Valenciana i per Òmnium Cultural i la plataforma Somescola.cat. Segons les entitats convocants, les concentracions van reunir uns 22.000 manifestants. Vegeu-ne aquest reportatge de VilaWeb TV.

La convocatòria va reunir a València la més gran de les concentracions amb la presència de tots els caps dels partits de l’oposició. El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, va demanar al Consell que retirés el decret i obrís un via de diàleg ‘per arribar a un consens amb tota la comunitat educativa’. Escola Valenciana, la FAPA, ACPV, Compromís, el PSPV, EUPV són algunes de les organitzacions que van fer un crit d’alerta tan bon punt tingueren notícia de la intenció del Consell, que vol dictar un decret perquè la línia única s’implanti el curs 2012-2013. La plaça plena de gom a gom va cridar contra la proposta de decret i també contra el president Camps.

Escola Valenciana va fer una crida a sortir al carrer per defensar ‘un ensenyament en català, de qualitat i plurilingüe’ i per exigir la retirada del nou decret del Consell, ‘que pretén capgirar el model educatiu valencià seguint criteris ideològics i no pedagògics, ignorant l’opinió dels experts, trencant el consens que naix de la LUEV, fent-ho per la via de la imposició i menystenint l’experiència de més d’un quart de segle d’immersió lingüística en valencià’.

A Barcelona, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, va considerar una agressió a l’escola catalana la voluntat del govern valencià d’implantar un únic model d’ensenyament plurilingüe. Per Casals, la concentració no era, simplement, una defensa del model valencià, sinó també de la immersió lingüística catalana: ‘Sabem que, si no ens defensem mútuament, això que ara els passa, a ells, ens pot passar a nosaltres.’ El periodista valencià Vicent Sànchis va llegir el manifest, al qual s’adherien també els membre d’Espai País Valencià.

Un decret molt contestat

L’esborrany de decret que presentà el conseller d’Educació Alejandro Font de Mora per suprimir la línia d’ensenyament en català ha desvetllat una vasta reacció de protesta de tota la societat valenciana. En aquest reportatge de VilaWeb TV tres veus de l’àmbit educatiu i lingüístic critiquen el projecte del conseller i propugnen que es garanteixi l’escola en català: Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana, entitat que ha capitanejat les accions de protesta; María José Navarro, presidenta de FAPA-València, que denuncia que aquest decret vulnera el dret dels pares d’escollir la llengua d’escolarització dels fills; i Honorat Ros, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que recorda que l’Acadèmia vetllarà perquè el català tingui un tracte prioritari en l’ensenyament.

Tots tres afirmen que cal un projecte educatiu nou que reguli l’entrada d’una llengua estrangera, si més no. Però exigeixen que es faci a partir dels programes actuals, especialment els d’ensenyament en valencià i d’immersió lingüística, que s’han demostrat els més eficaços i reeixits en totes les matèries. ‘No s’entén gens açò que vol fer Font de Mora, perquè no té sentit eliminar una realitat que funciona’, diu Navarro. Per Martí, el plurilingüisme que proposa Font de Mora és fals i ineficaç i l’única cosa que pretén és arraconar el valencià de l’ensenyament. I per Ros, ‘l’equilibri entre les llengües oficials no pot ser el punt de partença, sinó el punt d’arribada; i l’equilingüisme final només s’assoleix si hi ha una discriminació positiva del valencià, que és la llengua minoritzada’.

Tots tres exigeixen també que el nou conseller d’Educació obri finalment un diàleg amb la comunitat educativa i que retiri el projecte. Ros arriba a opinar que l’esborrany de decret potser no és més que un globus sonda llançat pel govern en funcions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any