Les concentracions en defensa de la llengua omplen les places del país

  • Contra el decret de Font de Mora · Se n'han fet a València, Castelló, Alacant, Tarragona i Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.06.2011 - 19:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants han participat en les concentracions en defensa de la llengua i contra el decret anunciat pel conseller d’Educació valencià, Alejandro Font de Mora, per eliminar la línia en català i imposar una sola línia que integrés català, espanyol i una tercera llengua, a parts iguals. Places cèntriques d’Alacant, Castelló, València, Barcelona i Tarragona s’han omplert de manifestants convocats per Escola Valenciana i per Òmnium Cultural i la plataforma Somescola.cat. Segons les entitats convocants, les concentracions han reunit uns 22.000 manifestants.

La convocatòriaha reunit tots els líders dels partits de l’oposició. El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha demanat el conseller que ‘retire el decret i encete un via de diàleg per arribar al consens amb tota la comunitat educativa’. Escola Valenciana, la FAPA, ACPV, Compromís, el PSPV, EUPV, ERPV són algunes de les organitzacions que van fer el crit d’alerta tan bon punt van tenir notícia de la intenció del conseller, que vol dictar un decret perquè la línia única es comenci al curs 2012-2013.

Escola Valenciana va fer una crida a sortir al carrer per defensar ‘un ensenyament en català, de qualitat i plurilingüe’, i per exigir la retirada del nou decret del Consell, ‘que pretén capgirar el model educatiu valencià seguint criteris ideològics i no pedagògics, ignorant l’opinió dels experts, trencant el consens que naix de la LUEV, fent-ho per la via de la imposició i menystenint l’experiència de més d’un quart de segle d’immersió lingüística en valencià’.

A Barcelona, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha considerat una ‘agressió’ contra l’escola catalana la voluntat del govern valencià d’implantar un únic model d’ensenyament plurilingüe. Casals ha dit que la concentració no és només una defensa del model valencià sinó també del d’immersió lingüística catalana. ‘Sabem que si no ens defensem mútuament el que els hi està passant a ells ens pot passar a nosaltres’, ha declarat.

Un decret molt contestat

L’esborrany de decret que presentà el conseller d’Educació Alejandro Font de Mora per suprimir la línia d’ensenyament en català ha desvetllat una vasta reacció de protesta de tota la societat valenciana. En aquest reportatge de VilaWeb TV tres veus de l’àmbit educatiu i lingüístic critiquen el projecte del conseller i propugnen que es garanteixi l’escola en català: Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana, entitat que ha capitanejat les accions de protesta; María José Navarro, presidenta de FAPA-València, que denuncia que aquest decret vulnera el dret dels pares d’escollir la llengua d’escolarització dels fills; i Honorat Ros, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que recorda que l’Acadèmia vetllarà perquè el català tingui un tracte prioritari en l’ensenyament.

Tots tres afirmen que cal un projecte educatiu nou que reguli l’entrada d’una llengua estrangera, si més no. Però exigeixen que es faci a partir dels programes actuals, especialment els d’ensenyament en valencià i d’immersió lingüística, que s’han demostrat els més eficaços i reeixits en totes les matèries. ‘No s’entén gens açò que vol fer Font de Mora, perquè no té sentit eliminar una realitat que funciona’, diu Navarro. Per Martí, el plurilingüisme que proposa Font de Mora és fals i ineficaç i l’única cosa que pretén és arraconar el valencià de l’ensenyament. I per Ros, ‘l’equilibri entre les llengües oficials no pot ser el punt de partença, sinó el punt d’arribada; i l’equilingüisme final només s’assoleix si hi ha una discriminació positiva del valencià, que és la llengua minoritzada’.

Tots tres també exigeixen que el nou conseller d’Educació obri finalment un diàleg amb la comunitat educativa, i que retiri el projecte. Ros arriba a opinar que l’esborrany de decret potser no és més que un globus sonda llançat pel govern en funcions.

L’Acadèmia no ha estat informada oficialment i no pren posició

L’Acadèmia, un òrgan de la Generalitat, no ha pres posició oficial encara sobre la qüestió argüint que no ha estat informada formalment del contingut de l’esborrany. ‘Quan es constituesca el nou govern i hi haja un nou conseller, esperem que consultaran l’Acadèmia i podrem dir-hi la nostra’, diu Ros, que no descarta que el projecte es desestimi, un cop s’haurà format el nou equip de la conselleria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any