Observadors jurídics conclouen que es van vulnerar drets fonamentals en les càrregues a la plaça de Catalunya

  • Una quinzena d'advocats han elaborat un informe que enviaran al Consell d'Europa

VilaWeb
Redacció
07.06.2011 - 16:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup d’advocats membres de la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona i de l’Associació Catalana per als Drets Humans, coneguts com a ‘Legal Team’, han presentat un informe jurídic (pdf) sobre les càrregues policíaques del 27 de maig a la plaça de Catalunya on consideren que s’hi van vulnerar diversos drets fonamentals, com ara el dret a la integritat física, a la tutela judicial efectiva, a rebre informació veraç, a la propietat i a la lliure circulació. Retreuen al conseller Felip Puig que legitimi la violència física dels antiavalots contra manifestants que oferien resistència passiva: ‘És un retrocés de moltes dècades i vulnera la integritat moral i els tractats internacionals’, ha lamentat l’advocat Àlex Solà, que va fer de mitjancer el dia de l’actuació dels mossos.

Solà i les altres dues advocades que han comparegut, Laia Serra i Mireia Montesinos, han criticat sobretot l’ús de la força per part de la policia contra ciutadans no violents i el fet que els agents no anessin degudament identificats. Aquest informe es farà arribar al Consell d’Europa, a banda del Departament d’Interior i els grups del parlament.

L’anomenat ‘Legal Team’ es va activar el 20 de maig, el dia abans de la jornada electoral, quan els ‘indignats’ van recórrer-hi per si es feia efectiu el desallotjament ordenat pel Tribunal Constitucional. S’activà de nou el dia 27 abans de les set del matí, però expliquen que els mossos no els van deixar entrar a la plaça fins gairebé les onze. Finalment van poder fer de mitjancers entre els acampats i els comandaments de la policia. Han desmentit la versió dels mossos, que han insistit que no havia estat possible parlar amb els acampats per no tenir portaveus oficials, i diuen que van ser els advocats els que s’oferiren a fer d’intermediaris.

Els advocats han afirmat que els acampats no van tenir cap actitud ‘provocadora ni d’enfrontament amb l’autoritat’ i que que havien ofert ‘resistència passiva’.

Per tot això, els advocats consideren que es van vulnerar drets fonamentals com el dret a la integritat física i moral; el dret a comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió, en entorpir la feina a alguns periodistes; el dret a la propietat i la intimitat personal, en endur-se documents personals i suports informàtics amb dades de molts ciutadans; el dret de reunió i lliure circulació, que es va suspendre sense estar motivat i notificat per part d’un jutge; i el dret a utilitzar els mitjans de prova per garantir la tutela judicial efectiva, en no portar la targeta identificadora correctament.


Els advocats han aclarit que ells no coordinaran les possibles denúncies contra Puig o els Mossos. Fins ara, el TSJC n’ha admès sis i un jutjat de Barcelona té des d’aquest dilluns una querella damunt la taula.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any