El Motel Empordà de Figueres celebra els cinquanta anys

  • Coincidint amb l'aniversari s'ha publicat el llibre 'Històries del Motel' de Miquel Berga

VilaWeb
M.S.
06.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al vespre la cuina catalana i la ciutat de Figueres viuran un esdeveniment agraït: al Museu Dalí, s’hi festivaran els cinquanta anys de l’Hotel Empordà, conegut pel ‘Motel’, aixecat l’any 1961 per Josep Mercader, un renovador de la cuina, continuat amb nota per Jaume Subirós, i adjectivat i popularitzat per l’escriptor Josep Pla. Arran de l’aniversari s’ha publicat el llibre ‘Històries del Motel’ (Ara Llibres) de Miquel Berga, professor de la UPF i bon coneixedor del restaurant, perquè és part d’una de les seves penyes històriques. També s’ha estrenat una nova web, ‘El Motel‘, amb informació gràfica i gastronòmica d’aquestes cinc dècades.

Al Museu Dalí, hi assistiran uns quatre-cents convidats, presidits per un conseller del govern de la Generalitat. Les intervencions seran a càrrec del batlle de Figueres, Santi Vila, i l’autor del llibre, Miquel Berga. El crític gastronòmic Colman Andrews, un dels primers que va parlar del restaurant fora de Catalunya, en especial als Estats Units, hi dissertarà sobre ‘Cinquanta anys de cuina catalana’. Després els cuiners Ferran Adrià, Juan Mari Arzak i Joan Roca (que tenen una aportació destacada al llibre de les ‘Històries del Motel’) es posaran el barret de cuiner per acompanyar Jaume Subirós, l’actual responsable del Motel, que tancarà l’acte. Finalment, convidats per Subirós, cinquanta personatges molt lligats al Motel compartiran un sopar privat al restaurant.

El Motel, renovador de la cuina catalana

El llibre ‘Històries del Motel’ (Ara Llibres) té una estructura de mosaic: un seguit d’aportacions professionals, històriques, literàries i gastronòmiques, gràfiques, i de cinquanta receptes, donen vida a la història d’un dels restaurants que fan de transició entre la cuina tradicional i la cuina d’avantguarda catalana. L’artífex de la idea fou Josep Mercader, un renovador de la cuina que els anys seixanta va saber equilibrar tradició i innovació, i que es va convertir en un dels fundadors de la nova cuina catalana. En són bons exemples la reinterpretació de les faves a la catalana, la paella de llenties o el bacallà a la graella de carbó amb espinacs i mussolina d’all.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho