Uns cinc mil manifestants demanen a Barcelona el tancament de les nuclears

  • Una vuitantena d'entitats propugnen un nou sistema energètic

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una manifestació convocada per una vuitantena d’entitats va aplegar ahir uns cinc mil participants que van recórrer el centre de Barcelona demanant el tancament de les centrals nuclears. ‘Fukushima ha tornat a demostrar com és l’energia nuclear: bruta, perillosa, cara en vides i econòmicament’, deia el manifest (pdf) signat per les entitats convocants, unides en la coordinadora Tanquem les nuclears.

La manifestació va començar a la delegació del govern espanyol, al Pla de Palau, i es va acabar davant la seu de Fecsa-Endesa, al Paral·lel. Era un recorregut simbòlic per a deixar clar que la protesta anava contra els governs català i espanyol i contra les companyies elèctriques propietàries de les centrals.

La catàstrofe de Fukushima, al mes de març, vint-i-cinc anys després de la de Txornòbil, va tornar a encendre totes les alarmes dels perills de l’energia nuclear. Pels convocants de la manifestació, ‘els veritables efectes de l’energia nuclear apareixen de nou. Com va passar a Txornòbil, ara una part del Japó restarà afectada durant desenes, potser centenars, d’anys, i la radiació s’estendrà més enllà de les seves fronteres i afectarà molts milers de persones’. També addueixen que a molts punts del món la societat exigeix l’abandonament de l’energia nuclear, igual que a casa nostra: ‘Les velles nuclears de l’estat tenen avaries, fallades tècniques i errors continus de seguretat.’

Per això, i com que consideren que les centrals nuclears no són necessàries, volen que es tanquin: ‘Hi ha prou potència elèctrica instal·lada per a prescindir de tot el parc nuclear i, alhora, per a garantir el subministrament i l’estabilitat del sistema elèctric.’ ‘L’estat té instal·lat el doble de potència energètica de la que necessita’; per tant, el tancament de les nuclears no seria cap ‘trasbals energètic’ per al país, segons Josep Puig, portaveu de Tanquem les Nuclears, que demana el tancament urgent de les centrals per a evitar accidents com els de Harrisburg (EUA, 1979), Txornòbil (URSS, 1986) o Fukushima (Japó, 2011).

Les demandes concretes de Tanquem les Nuclears són: que s’aprovi un calendari per a tancar urgentment les centrals que encara funcionen; que s’obri un procés de participació pública per a decidir la gestió dels residus radioactius; que no es renovi el permís d’explotació de la central d’Ascó, que caduca l’1 d’octubre; que s’aturi el procés d’emplaçament del cementiri nuclear; que es defineixi una estratègia ‘per a fer una transició energètica accelerada a un sistema elèctric que cerqui l’estalvi, l’eficiència i tecnologies basades, al cent per cent, en fonts renovables’.

La demanda de la plataforma s’adreça, d’una banda, als partits amb representació parlamentària, perquè aprovin una resolució que tingui en compte tots els punts del manifest; d’una altra, al govern de la Generalitat, perquè la traslladi al govern espanyol; i finalment, a les companyies elèctriques propietàries de les centrals nuclears, perquè ‘col·laborin amb els poders públics per posar a punt un sistema energètic que no amenaci les generacions futures’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any