Diego Gómez: ‘Prou de mentides sobre el valencià’

  • L'ex-president d'Escola Valenciana demana d'eixir al carrer per protestar contra els atacs a la llengua

VilaWeb
Redacció
05.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És hora de dir prou i desmuntar totes les mentides i falsedats que es diuen entorn a la nostra llengua i al seu procés de normalització. Crec que molta gent està farta de sentir parlar de la imposició del valencià, de la manca de llibertat al nostre País per parlar una o altra llengua, d’escoltar que el castellà es troba arraconat i que l’ensenyament en valencià i la immersió lingüística són els dimonis del nostre sistema educatiu. I també hi ha gent que està farta de la manca de resposta davant de tots aquests atacs. Estem farts dels despropòsits i pocs trellats del conseller Font de Mora i del nostre president Francisco Camps.

Sense dubtes, avui al País Valencià, encara és més fàcil viure en castellà que en valencià. S’ha imposat un bilingüisme d’una sola direcció: els valencianoparlants són bilingües i solen canviar de llengua i passar-se al castellà quan s’adrecen a un no valencianoparlant; en canvi, els qui tenen el castellà com a primera llengua solen mantenir-se monolingües. Sense dubtes i després de més de 27 anys de la LUEV i de l’escola en valencià, la nostra llengua té poca presència al carrer i en molts àmbits públics, especialment i no únicament en les zones urbanes i més poblades de les nostres comarques. Aquesta reflexió no apareix en el decret traïdor que el conseller forense ens vol fer engolir abans d’eixir del seu despatx de Campanar.

També cal dir, que els diferents governs que hem tingut els valencians i valencianes, han estat molt dolents en quan al desenvolupament i el compliment de la LUEV, ni en fets, ni en recolzament al seu esperit de respecte, promoció i divulgació del valencià com a llengua pròpia. Els nostres dirigents en els darrers anys, sempre han estat referents del castellà, no s’han dignat a participar en una Trobada (ni tan sols en el seu poble) i amb menyspreat constantment el moviment d’Escola Valenciana.

I ara comença la veritable burla i desfeta, ara es destapa la mentida permanent d’aquells que diuen estimar el valencià i ens apunyalen per l’esquena amb l’excusa de l’anglès i del plurilingüisme. Són de nou els lladres que entren per Almansa, que ens tapen la boca i ens prohibeixen llegir el manifest de Si al Valencià en la Trobada del seu poble. Però aquesta batalla l’anem a guanyar per una senzilla raó. La raó de la dignitat que acompanya als milers i milers de xiquets i xiquetes que han estudiat en valencià, la dignitat de les famílies que han cregut en un model educatiu de qualitat, la dignitat dels professionals de l’ensenyament que sabem com costa de fer passos endavant i com és de fàcil recular en el procés de normalització de la nostra llengua per unes decisions sempre polítiques i mai pedagògiques.

Aturem aquesta gent que pensa que la democràcia és anar a votar cada quatre anys i en el seu nom s’atreveix ha menysprear l’escola en valencià, l’única escola que ens fa bilingües i ens projecta fàcilment cap el plurilingüisme i la interculturalitat. Prou de mentides, sense una escola que ensenya a llegir i escriure en la nostra llengua, no hi ha normalització.

Perquè hem de dir prou, i per la nostra dignitat, considere que ja és hora que els partits polítics, els agents socials, les entitats culturals, els moviments veïnals i, en general, tots aquells que sabem en quina situació es troba la nostra llengua, denunciem sense pal·liatius aquest atac directe que pateix el valencià i l’Escola Valenciana. Eixim al carrer, mai podran amb un poble alegre i combatiu.

Diego Gómez

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any