‘Una Catalunya independent no hauria de retallar prestacions socials’

  • Entrevista amb Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, economistes i autors del llibre 'Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència'

VilaWeb
Pere Cardús
06.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com que l’espoliació fiscal és d’un 9,5%-10% del PIB, si Catalunya es declarés independent, el balanç seria clarament positiu, amb beneficis molt substancials per als catalans, i això comptant amb un hipotètic boicot comercial espanyol, que podria arribar a ser del 4% del PIB (entrevista). Aquest és el càlcul que fan Modest Guinjoan i Xavier Cuadras al llibre ‘Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència‘ (Pòrtic, 2011). Economistes i professors de la UPF, han calculat per primera vegada els efectes d’un boicot comercial dels espanyols als productes catalans en cas d’un procés d’independència.

Els economistes Guinjoan i Cuadras han volgut avaluar el pes real de la reacció subsegüent a la independència de Catalunya, que tant atemoreix els empresaris catalans i, de rebot, molts ciutadans. Així, doncs, han estudiat el comportament econòmic dels boicots comercials històrics contra molts països, motivats per qüestions polítiques, ideològiques o culturals. I en conclouen que un boicot molt dur, ‘irreal de tan exagerat’, tindria, en el pitjor dels casos, un impacte del 4% del Producte Interior Brut i, per tant, no seria un perjudici prou important perquè el procés d’independència fos deficitari.

A part aquest balanç estàtic dels comptes de la independència (dèficit fiscal – boicot comercial = beneficis de més del 5% del PIB), els autors de l’estudi expliquen en aquesta entrevista de VilaWeb els efectes positius que tindria la independència en la creació d’ocupació, la captació d’inversió internacional, la construcció d’infrastructures pensades en el teixit econòmic del país, en el reclam turístic, etc. Per Guinjoan i Cuadras, la independència tindria uns efectes multiplicadors en l’economia catalana clarament visibles al cap de pocs anys. És més, una Catalunya independent no hauria de retallar les prestacions socials, com ha de fer ara empesa per les directrius del govern espanyol i per la manca de finançament, consegüent a l’espoliació fiscal.

L’estudi de Modest Guinjoan i Xavier Cuadras es limita a estudiar els efectes econòmics de la independència del Principat de Catalunya. Ara, en el cas d’uns Països Catalans independents, expliquen que tot fa pensar que el resultat seria, si fa no fa, el mateix. El País Valencià i les Illes Balears són, juntament amb Catalunya, les comunitats autònomes amb més dèficit fiscal i les principals clientes, les unes de les altres, en termes de comerç interior. Per tant, la recuperació de la renda perduda per l’espoliació fiscal, la reducció de l’impacte del boicot comercial calculat i les sinergies empresarials i econòmiques de tots tres territoris produirien un resultat encara més positiu del balanç econòmic de la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any