Es presenta el programa de la Festa Major de Sant Joan

  • El programa incorpora novetats com la presentació del nou personatge del Pregoner de la Festa i la celebració d'una gran revetlla al Pati

VilaWeb
Redacció
03.06.2011 - 11:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Valls celebrarà la seva festa gran, la Festa Major de Sant Joan, amb una multitud d’actes que arrencaran amb les activitats prèvies del 18 de juny i que tindran el seu punt àlgid entre el 22 i el 26 de juny. En total, un Sant Joan amb els grans actes centrals de cultura popular que donen renom a la festa major vallenca com són la Nit de Completes, la Diada Castellera o el Tomb del Poble, però que enguany incorpora importants novetats que enriqueixen el programa.

Els actes castellers sobresurten de manera destacada en el programa precisament per les novetats que s’introdueixen. D’aquesta manera, el dissabte dia 18 a la tarda, se celebrarà un acte públic a la plaça del Blat per sortejar l’ordre d’actuació del dia de Sant Joan, en una iniciativa impulsada per les dues colles castelleres, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls i que, a més d’escalfar motors de cara a la Diada, passarà a representar el tret de sortida de la temporada castellera. El sorteig anirà a càrrec del Padrí de l’Any dels Xiquets de Valls -el nom del qual es donarà a conèixer en els propers dies- que, a més de presidir l’acte del dia 18, exercirà d’ambaixador dels Xiquets de Valls durant tota la temporada.

Aquestes no són les úniques novetats castelleres d’aquest Sant Joan ja que les dues colles també han acordat que l’actuació de la Nit de Completes es faci a l’antiga. D’aquesta manera, si bé cada colla aixecarà com és habitual 3 castells, se suprimiran els torns i les rondes com a tals, donant peu a la possibilitat que es puguin veure simultàniament castells de la Colla Vella i la Colla Joves al mateix temps.

Actes previs

A més de l’acte públic de sorteig casteller, el cap de setmana previ de Sant Joan ja sobresurt pels nombrosos actes, entre ells la grafitada, la mostra d’entitats de Valls, la Nit de l’Esport, les trobades de gegants i de corals o les primeres representacions del satíric Ball de Vells de Valls per diferents places de la ciutat.

Una de les novetats del primer cap de setmana són la celebració, el dia 18 de juny, de dues festes flaix organitzades per Planeta Kasteller i l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls. La primera de les festes, batejada com a Festa Flaix Júnior començarà a les 19h i estarà específicament dedicada als més joves, de 14 a 16 anys, mentre que a les 23h serà el torn de la Flaix Experience Festival amb importants DJ’s.

L’èxit de la Ruta de les Tapes que es va celebrar per les Festes Decennals tindrà la seva continuació per la Festa Major, en una activitat organitzada per Vidiví i la Vinícola de Nulles i que comptarà amb la participació de gran part dels bars i restaurants de Valls. Aquesta peculiar ruta pels amants de la gastronomia i les tapes obrirà portes el dimarts 21 de juny i estarà en actiu durant tots els dies de la festa major en el que és una altra de les novetats destacades d’aquest Sant Joan.

Novetats a l’arrencada

Tot i els nombrosos actes previs, el gruix de la festa major arrenca el dia 22 en un primer dia que també incorpora canvis destacats. Així, en sobresurt un acte dedicat als més petits que podran entregar el seu xumet a l’ós, o també el canvi de plantejament de la figura del pregoner. Així, si cada any s’escollia un pregoner nou, aquest cop s’ha optat per crear un nou personatge festiu de la ciutat que serà l’encarregat cada Sant Joan de conduir l’acte d’obertura de la festa major i la ja tradicional petada de globus a la plaça del Blat, la cercavila i la tronada.

El primer dia també es lliurarà el premi del concurs de cartells de la festa major i se celebrarà l’acte de Reconeixement a la Trajectòria Festiva que enguany recaurà en Francesc Bofarull i Figuerola, vallenc que ha compost les músiques de nombroses sardanes i revesses a més de les dels balls de l’Ós, de la Mulassa i dels Dracs.

El dia 22 arrenca ja els concerts del Solsticidi al pàrquing del Barri Vell. La primera nit està dedicada als DJ’s vallencs amb les actuacions de Nalgues PD, DJ’s Tito’s i DJ Uma, mentre que la Revetlla Jove del dia 23 va a càrrec de Versatile, La Gossa Sorda, DJ Caspa, La Bandarra Sreet Orkestra i los Manolos. Per al dia 24, en destaca com un dels plats forts el concert de Manel que presenten el seu últim treball “10 milles per veure una bona armadura” al pàrquing del Barri Vell i després al Pati la música de festa major a càrrec de la Salseta del Poble Sec. La cloenda dels concerts de Sant Joan serà el dia 25 amb la música de The Lastand, Orxata Sound System i Envidia Kotxina.

Pel que fa a la nit del dia 23, a més de la tradicional i espectacular Sortida de Completes, en sobresurt la revetlla de Sant Joan que, enguany com a novetat, es trasllada al centre de la ciutat. En concret, el Pati acollirà la revetlla amb la Principal de la Bisbal, una de les grans orquestres del país, de la mateixa manera que el concert i el ball del dia 25 amb la Musicàlia també se celebrarà en aquesta plaça. La venda anticipada de taules i llotges s’obre el proper dia 15 al Teatre Principal (dimecres de 19.30h a 21h, divendres no festius de 12 a 13.30h) i els mateixos dies dels balls als establiments la Pèrgola i Antic Cafè si hi ha disponibilitat.

El dia 24, el central de la festa major, incorpora els grans actes del Sant Joan, amb l’actuació castellera de les dues colles i el Tomb del Poble en el que tots els elements del seguici festiu de Valls prenen els principals carrers del Barri Antic en una de les mostres més singulars i riques de la cultura popular i tradicional. El dia 25, a més d’espectacles per a públic infantil pels carrers de Valls, el Tomet del Poble, les últimes representacions del Ball de Vells i el concert i ball amb la Musicàlia, se celebra també el correfoc i el castell de focs de Sant Joan.

Concurs pel castell de focs

El castell de focs el dispararà la pirotècnia de renom internacional Vicent Caballer, de Godella, al País Valencià. Per primer cop l’Ajuntament de Valls ha decidit obrir una convocatòria pública per seleccionar l’empresa, seguint el sistema emprat per la Fundació de les Festes Decennals per seleccionar el piromusical de cloenda de la celebració del passat febrer.

En aquesta ocasió, han concorregut deu empreses procedents del País Valencià i de Catalunya. Una comissió tècnica integrada per professionals independents experts en la matèria ha triat l’empresa Vicent Caballer que dispararà l’espectacle dissabte 25 de juny a les 23 h. El seu propietari és cosí de Ricardo Caballer, el titular de la factoria que va protagonitzar el Piromusical de les Decennals. Com el seu cosí, Vicent Caballer és una de les úniques quatre pirotècnies que dispara castell de focs en el programa oficial de les Falles de València, donada la seva gran trajectòria i la tecnologia punta de què gaudeix. Aquesta empresa participa a les Falles de València des de 1880 i al txupinazo de Sant Fermín a Pamplona des de 1905. D’aquesta manera, la ciutat de Valls haurà comptat aquest 2011 amb dues empreses pirotècniques valencianes de gamma extra, fet que enguany serà únic en la demarcació de Tarragona.

Vicent Caballer dispararà un castell de focs de 974 quilograms de pes brut, dissenyat a partir de 21.689 unitats pirotècniques que muntaran cinc pirotècnics. Les carcasses de major calibre seran de 200 mm, metre que la durada aproximada serà de 17 minuts. El lloc de l’exhibició serà paral·lel a la pista esportiva del Fornàs, tal com ja va succeir a les Decennals. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Valls ha volgut garantir la seguretat adient al nou reglament d’artificis pirotècnics que va entrar en vigor l’any 2010 (més informació i currículum en documents annex).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any