Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  02.06.2011  06:00

La comunitat educativa valenciana es manifestarà el 18 de juny

Contra la precarietat de l'ensenyament i la supressió de la línia en català · També hi ha convocades concentracions per al 9 de juny

Men?ame
 

En plena polèmica per l'anunci d'Alejandro Font de Mora de suprimir la línia en català de l'ensenyament, la comunitat educativa valenciana ha convocat una manifestació per al 18 de juny a València contra aquesta mesura i contra la precarietat i les retallades a l'ensenyament públic. Per a uns quants dies abans, el 9 de juny, ja hi ha convocades concentracions a Alacant, Castelló i València contra la supressió de la línia en català.

La Plataforma en defensa de l'Ensenyament Públic ha convocat la manifestació del 18 de juny, que començarà a les sis de la vesprada a la plaça de Sant Agustí de València. La plataforma fa la convocatòria contra 'la continuació de les retallades aplicades als centres d’ensenyament públic en nombre de grups, plantilles i recursos; perquè no s'ha retirat la proposta de cedir sòl escolar públic a entitats privades; contra l’agressió que representa la destrucció de les línies en valencià a l’ensenyament, i per totes les protestes que la comunitat educativa ha manifestat tot aquest curs contra la política educativa de qui encara és conseller d’Educació'.

Per una altra banda, Escola Valenciana ha convocat per al 9 de juny concentracions a Alacant, a Castelló i a València, coincidint amb la constitució de les corts, i ha demanat a la comunitat educativa, als partits polítics i a les entitats cíviques que tanquessin el calendari de mobilitzacions. A més a més, avui es reuneix amb tota la comunitat educativa, universitats, entitats, partits i associacions, per a estudiar el decret del nou model lingüístic presentat per la Conselleria d'Educació i preparar una resposta contundent i unitària.

En paraules del president, Vicent Moreno, 'igualar en hores el valencià i el castellà solament formarà alumnes monolingües pel simple motiu que en la societat aquestes dues llengües no hi tenen la mateixa presència. Quant a l'anglès, ja hi ha experiències d'ampliar-ne l'ensenyament partint del model d'ensenyament en valencià.' Ras i curt, per Escola Valenciana, eliminar les línies en valencià és condemnar la llengua a desaparèixer en un termini de vint anys.

Les mobilitzacions ja començaran despús-demà aprofitant les dues últimes Trobades d'Escoles, a Ibi (Alcoià) i Relleu (Marina Baixa). Però demà ja es presentarà un manifest de consens per obtenir adhesions de tots els ordres. Dilluns hi haurà accions pensades per a la societat en general i per als centres educatius, que culminaran la setmana vinent, el dia 9, en tres grans concentracions a València, Alacant i Castelló.

Un pla de sis anys

Mentre el sector educatiu valencià prepara les mobilitzacions, el Consell s’afanya a enfilar un decret que imposarà la línia única. L'esborrany del decret conté un pla per a aplicar la mesura en un període màxim de sis cursos.

La conselleria valenciana d'Educació diu en un comunicat que ha començat a tramitar l'esborrany del decret que regularà el nou model d'ensenyament trilingüe, i que el decret preveu dos programes que s'implantaran progressivament en un període màxim de sis cursos.

D’antuvi, la conselleria proposa un programa plurilingüe inicial (PPI) obligatori, consistent en un repartiment equilibrat de català i castellà i d'una tercera llengua, preferentment l'anglesa; també incentiva l'opció voluntària d'un programa plurilingüe avançat (PPA).

L'aplicació mínima del PPA consisteix a fer una àrea no lingüística (en total, n'hi ha sis) en la tercera llengua, preferentment l'anglès. I l'aplicació màxima consisteix a fer en anglès tres àrees (en total, n'hi ha nou): la d'anglès i dues de no lingüístiques; i les sis àrees restants s'han de fer en català i en castellà, equilibradament. O sia, a raó d'un 33% per llengua. A més, el model trilingüe de màxims s'aplicarà idènticament a l'educació secundària.

El text ja s'ha enviat al Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, òrgan que haurà de fer-ne un dictamen, als representants dels alumnes, dels pares, als sindicats i a la patronal educativa, al Consell Jurídic Consultiu (CJC) i a les entitats interessades, com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), el Consell Valencià de Cultura (CVC) o les organitzacions empresarials.

El decret haurà de passar per les taules de negociació: tècnica, sectorial, de pares, d'alumnes, patronal, Consell Escolar i Consell Jurídic Consultiu..., i el text definitiu s'ha d'aprovar amb vista a aplicar-lo al curs 2012-2013.

Men?ame