Vicent Moreno: ‘El valencià arribaria a una situació pobra, com la del gaèlic a Irlanda’

  • El president d'Escola Valenciana alerta del paper residual que pot tenir el català en el model anunciat per Font de Mora

VilaWeb
Redacció
31.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Crec que és una equivocació, una gran equivocació. Perquè arribaríem a una situació difícil i complicada, per no dir pobra, com el cas del gaèlic a Irlanda. El gaèlic se sap, però no s’utilitza (tan sols en l’àmbit familiar), perquè no és fortament implantat i a l’escola hi té presència com una assignatura. I al pas que anem, començant amb un 33%… Rebentaran els programes que més bé funcionen al País Valencià. Però defensarem els programes d’ensenyament del valencià en immersió, perquè ens hi juguem el futur de la llengua i de les persones.

Font de Mora s’equivoca, perquè sap que en els estudis i avaluacions que s’han fet dels programa d’ensenyament en valencià i d’immersió donen resultats perfectament positius per al plurilingüisme, que és això que toca ara. I com a Escola Valenciana no volem enfrontaments amb el castellà ni amb l’anglès; volem fer anar avant totes les llengües.

Ho fa com a conseller en funcions, amb el govern sense constituir, i té l’atreviment de fer un anunci així. Vàrem presentar un document que és el model d’Escola Valenciana, que és plurilingüe i multicultural, en el qual ens ratificàvem en això i apuntàvem que podíem funcionar bé començant en valencià i introduint l’anglès als quatre anys, i el castellà es retardava fins a segon o tercer de primària. Això donava resultats bons, funcionava. Per què s’agafa Font de Mora a un model no avalat? Dividir les llengües al 33% cadascuna és una cosa irrisòria i fora de context. Si cada llengua partís del mateix punt, ja ho veuríem, però ell sap que això és mentida: i en el context del País Valencià encara més, perquè el valencià es troba en inferioritat de condicions davant les llengües fortes com el castellà i també l’anglès. S’ha d’animar el valencià. Nosaltres fem una lluita constant a peu d’escola, i el valencià se salva gràcies a les escoles i a l’ús que fan dels programes.

Tenim la mà oberta per a parlar i arribar al consens que faça falta, però veiem clares quines han de ser les bases.

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any