Felip Puig justifica l’actuació dels mossos per ‘resistència a l’autoritat’

  • Els partits critiquen l'actuació de la policia

VilaWeb
Redacció
27.05.2011 - 18:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha justificat l’actuació policíaca per la ‘resistència a l’autoritat’ de força de les persones concentrades i de la violència practicada per algunes d’elles contra els agents de policia. En una compareixença de premsa extraordinària, Puig ha dit que l’actuació a la plaça de Catalunya tenia dos objectius. En primer lloc, per a no posar en perill la salut pública tenint en compte ‘els problemes de salubritat i higiene que s’havien generat’; i, en segon lloc, per evitar mals majors en cas d’una hipotètica celebració esportiva demà al vespre a Canaletes. ‘No vull pensar en una bengala caient sobre les cuines, el gas butà’, ha reblat. Vegeu-ne aquest llarg fragment de la compareixença.

Puig, que ha defensat en tot moment l’actuació policíaca, ha dit que s’ha actuat amb seny, cautela i prudència i només quan ha calgut, amb contundència. El conseller ha dit que força concentrats ‘han reaccionat de manera activa, també violenta, i no pas pacífica o passiva’.

‘Hem actuat amb seny, cautela i prudència i només quan ha calgut, amb contundència’, ha dit. I ha volgut deixar clar que hi ha hagut trenta-set mossos ferits i que els concentrats els han atacat amb pals, esprais i pedres. I ha recordat que en cap cas no s’ha volgut desallotjar la plaça sinó netejar-la i buidar-la d’objectes perillosos perquè ‘només que una minoria vulgui alterar l’ordre públic, ho tingui més difícil’.

Preguntat sobre algunes imatges, com aquestes, que mostren agents pegant amb porres persones assegudes a terra pacíficament, Puig ha dit que s’estudiarien, però ha evitat de fer cap autocrítica i ha defensat en tot moment l’actuació dels mossos d’esquadra. Ha dit, això sí, que entén que hi hagi qui demani la seva dimissió.

Les pròximes hores

El conseller ha descartat que es pugui repetir una operació similar en les pròximes hores, però ha admès que alguna cosa caldrà fer si a la plaça tornen a haver-hi objectes perillosos o bombones de butà. Ha demanat, això sí, col·laboració als concentrats perquè no portin objectes perillosos a la plaça ni bombones. I s’ha mostrat confiat sobre els efectes positius de l’actuació de la policia.

Els partits critiquen l’actuació de la policia

Per una altra banda, la intervenció dels mossos avui a la plaça de Catalunya ha generat moltes crítiques entre alguns dels partits de l’oposició. La més contundent ha vingut de la mà del partit que va tenir la responsabilitat de dirigir el cos en l’anterior govern: Iniciativa. El secretari general, Joan Herrera, ha acusat el govern de vulnerar el dret de reunió i de manifestació i de ‘morir-se de ganes’ d’intervenir. El PSC ha acusat Felip Puig d’extralimitar-se, i Solidaritat n’ha demanat la dimissió.

Acompanyat per Jordi Miralles i Ricard Gomà, Joan Herrera ha comparegut davant dels mitjans indignat amb l’actuació policial aquest matí a la plaça Catalunya. Ha recordat que el conseller Puig es va comprometre a no desallotjar si no hi havia una alteració de l’ordre públic, i ha remarcat que l’acampada ha estat exemplar fins ara. “Sembla que es morien de ganes d’intervenir”, s’ha queixat Herrera, que ha considerat l’actuació del Govern “francament inacceptable”.

L’ecosocialista ha preguntat quina és la perillositat d’un ordinador i en base a quina legalitat s’han decomissat aquests objectes. Al seu parer, el Govern d’Artur Mas i de Felip Puig “han generat un problema on no n’hi havia cap” vulnerant el dret de reunió i de manifestació. “Les acampades han estat exemplars, pacífiques. Calia fer això? La resposta és que no. Perquè no es tractava d’objectes perillosos, sinó d’estris de treball, de diàleg i de participació”, ha argumentat. Al seu parer, es podria haver actuat “amb una mica de mà esquerra”.

Per tot plegat, ha demanat una rectificació “immediata” del conseller, la restitució dels objectes interceptats, que es garanteixi que no hi haurà cap altra intervenció, i que Puig comparegui per explicar “per què no ha mediat, per què no ha dialogat i per què no ha buscat altres alternatives”. També ha avançat que ICV-EUiA demanarà l’assumpció de responsabilitats si s’escau, és a dir, que no descarta reclamar dimissions.

Ha recordat que quan els Mossos d’Esquadra van intervenir contra els manifestants anti Bolonia, ICV-EUiA va titllar l’actuació de “desproporcionada” i es van assumir responsabilitats polítiques. A més, ha afegit que es van prendre mesures perquè això no tornés a passar, introduint instruments de mediació que no s’han fet servir en aquesta ocasió.

Crítiques del PSC

El diputat del PSC Joan Ferran ha acusat Puig d’haver-se extralimitat amb la seva actuació amb els ‘indignats’ de la plaça Catalunya. Una actitud que Ferran creu que evidencia la “incapacitat de negociació i diàleg” del conseller, que ha demostrat una “manca de perícia que ha acabat provocant greus problemes per a la ciutat, com col·lapse de trànsit, comerços tancats o carrers tallers”. A través d’un comunicat, el diputat socialista ha afegit que les tasques de neteja de la plaça i la retirada d’elements perillosos “no és incompatible amb el dret de manifestació dels indignats”, tot recordant que fins ara “s’han comportat sempre de forma pacífica”.

Solidaritat demana la dimissió de Puig

Solidaritat Catalana per la Independència ha denunciat els “desallotjaments” que s’han fet a Barcelona i a Lleida. El partit afirma que “suposa una vulneració d’un dret tan important com és el de manifestació i concentració”. Lamenta també que l’actuació s’hagi dut a terme un dia abans de la final de la Champions i que “un cop més, el futbol passi per sobre dels drets polítics i socials de la ciutadania”. El diputat de SI Alfons López Tena ha presentat al Parlament una sol·licitud de compareixença perquè el conseller d’Interior, Felip Puig, doni explicacions. Uriel Bertran, ha demanat la dimissió immediata de Felip Puig “per ordenar unes càrregues policials salvatges i injustificades”.

El síndic de greuges investiga l’actuació policíaca

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha començat una actuació d’ofici per investigar si l’actuació dels mossos d’esquadra i la guàrdia urbana a la plaça de Catalunya ha estat proporcionada i si s’han vulnerat els drets de les persones. La institució ha rebut ja diverses queixes de persones que han sofert contusions per les càrregues policíaques. Ribó demanarà tant al Departament d’Interior com a l’Ajuntament de Barcelona els protocols d’actuació i els informes que redactin sobre l’operatiu. El síndic investigarà també ‘la manca de visibilitat’ de la identificació dels agents, segons ha informat a través d’un comunicat.

El conseller Felip Puig donarà explicacions del desallotjament i de l’actuació de la policia en una conferència de premsa avui a dos quarts de sis de la tarda.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any