ACPV presenta al senat la ILP ‘Televisió sense fronteres’

  • Eliseu Climent i Mercè Teodoro hi compareixen a petició de l'Entesa Catalana de Progrés

VilaWeb
Redacció
26.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, i l’advocadessa de l’entitat, Mercè Teodoro, compareixeran avui al senat espanyol, a petició de l’Entesa Catalana de Progrés, per presentar i explicar la Iniciativa Legislativa Popular ‘Televisió sense fronteres’, avalada per 651.650 signatures. ‘Explicarem les raons que fan necessària l’aprovació de la ILP’, diu a VilaWeb el portaveu d’ACPV, Toni Gisbert, ‘no solament per a les emissions de TV3 al País Valencià sinó també per a l’intercanvi de televisions i ràdios públiques en català. En definitiva, aquest projecte de llei reclama i implica una primera reforma del model d’estat, ni que siga petita, perquè insta al reconeixement de la realitat plurilingüística i pluricultural de l’estat’.

ACPV ha obert alguns fronts per aconseguir que TV3 es vegi al País Valencià i la reciprocitat. El primer front és el de la mobilització, durant quatre anys, pera arribar a tots els sectors civils i polítics. Un segon front ha estat de respondre amb arguments jurídics les posicions del govern valencià i qüestionar-ne les sancions imposades, que el Tribunal Suprem ha de dirimir. Finalment, l’entitat ha obert un front polític, que cercava una via positiva, i aquest ha estat el de la ILP: ‘Segurament, sense totes les signatures recollides, ara no parlaríem de la compareixença al parlament espanyol’, assegura Gisbert, que recorda que ACPV també ha hagut ‘de respondre a les agressions de la Generalitat, les multes’.

El full de ruta d’ACPV assenyala també la campanya de recollida de donacions per a pagar les multes, que va a molt bon ritme (ja s’han pagat 200.000 euros i aviat es farà un nou pagament), i al mateix temps comencen les gestions per a garantir un tràmit parlamentari de la llei. ‘S’obriria així una nova situació en què hauríem superat les agressions, hauríem demostrat el suport pràcticament unànime de la societat a TV3 i podríem fer una pressió social i política forta en favor no solament del tràmit parlamentari sinó del projecte de llei’, diu Gisbert.

Miquel Bofill, senador per l’Entesa Catalana de Progrés, explica que la compareixença dels representants d’ACPV al senat respon a la necessitat de donar-los veu després del tancament dels repetidors. De fet, el grup va demanar la compareixença de la ministra de Cultura, però es va denegar, argüint que aquesta no tenia competències en la recepció de TV3 al País Valencià. ‘El fet més important aquí és que es garanteixi la reciprocitat’, diu Bofill, ‘i l’única manera serà, segurament, amb una reforma legislativa que hi obligui’. De fet, recorda que ja hi ha normativa al respecte, la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries (pdf); una declaració d’intencions que no sembla suficient a assegurar les emissions de les televisions i ràdios en llengua catalana a tot el país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any